“Готуйте “9 травня”: в одній з окупованих громад Запоріжжя вчителів погрозами змушують відновити навчання 

Дата: 23 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

В одній з окупованих територіальних громад Запорізької області вчителів шкіл змушують з 2 травня відновити навчання за російською програмою. Декілька десятків освітян, щоб не співпрацювати з ворогом, звільнилися. Попри це, начальниця відділу освіти селищної ради, яка на співпрацю пішла, погрозами та шантажем вимагає у вчителів вийти на роботу.  

Про це ZMINA анонімно розповіла співробітниця однієї зі шкіл.  

Фото з відкритого доступу

За словами співрозмовниці, громада, про яку йдеться і Назву не вказано з міркувань безпеки освітян, перебуває під окупацією російськими військовими від кінця березня. Невдовзі після того, як до селища зайшли солдати РФ, разом із сім’єю з нього виїхав голова ОТГ. Як чоловік повідомив потім, він отримував погрози. Виконуючою його обов’зяків від імені окупантів себе оголосила секретарка селищної ради. 

Співрозмовниця ZMINA говорить, що перший час окупація на освітянах “ніяк не позначалась”: вони працювали у звичному режимі, але дітей у школах не навчали. На початку квітня МОН опублікувало наказ про те, щоб освітні заклади самостійно визначили день завершення навчального року. 

Водночас у понеділок, 18 квітня, керівниця відділу освіти селищної ради, яка пішла на співпрацю з окупантами, заявила, що з 2 травня місцева опорна школа та її філії мають відновити навчальний процес.  

У розмовах з адміністрацією шкіл та вчителями вона вдавалась до шантажу – “Якщо не прийдете, то ми приїдемо до вас, вас заберуть до комендатури”. Керівниця відділу освіти змушувала вчителів обдзвонювати батьків і погрожувала, мовляв, якщо їхні діти не вийдуть на навчання, то не зможуть закінчити відповідний клас, а випускники – отримати документи про освіту. 

Частина вчителів від початку окупації виїхала з громади. А більшість з тих, хто залишилися, майже п’ятдесят, звільнилися за власним бажанням – їхні заяви підписала адміністрація опорної школи. 

“Люди переживали, щоб не було статті за колабораціонізм. Думали, що це зупинить керівницю відділу освіти. Вона, однак, заявила, що ці заяви [про звільнення] “нікому не треба”, і що у вчителів “вибору немає”. “Та хоч двоє, хай, дітей прийде”, – каже. Я так розумію, що їй треба створити картинку для російського телебачення”, – зазначила співрозмовниця ZMINA. 

Вона додала, що на 26 квітня у селищі призначили нараду директорів шкіл та дошкільних закладів:

Керівниця відділу освіти погрожує, що за тими, хто не прийде, знову ж таки, приїдуть”. А тим, хто говорить, що написали заяву про звільнення, вона відповідає: “Заяву будете писати в комендатурі”. Можливо, це лише писхологічний тиск, але всі налякані”. 

Освітянам також кажуть готувати у школах “свято” до 9 травня. На запитання вчителів про те, за якими програмами і під яким прапором відновлюють навчання, керівниця відділу освіти відповіла: “Зрозуміло, під якими. Ця влада тут надовго” і Редакція ZMINA передасть інформацію щодо означеної особи до відповідних правоохоронних органів

Нагадаємо, що за законодавством, співпраця з окупаційною владою та викладання за російською програмою трактується як колабораціонізм (до 2 років позбавлення волі) або як державна зрада (до 15 років). Водночас виняток становлять учителі, які в умовах окупації працюють за українськими програмами. 

Освітній омбудсман Сергій Горбачов раніше заявив, що “не може рекомендувати, як педагогам уникати співпраці з окупантами, адже все залежить від конкретної тимчасово окупованої території, ситуації, в якій знаходиться конкретна людина”.

Водночас він зазначив, що реальним способом уникнути з боку окупаційної влади тиску та примусів до викладання у школі за програмою країни-агресора є оголошення простою. Горбачов переконаний, що таке рішення щодо всіх окупованих територій мають ухвалити в Україні на найвищому рівні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter