“Годі спостерігати за нагріванням планети”: у Києві пройде міжнародний марш проти зміни клімату

Дата: 24 Липня 2019
A+ A- Підписатися

20 вересня в Києві в межах Всесвітнього маршу за клімат відбудеться акція, на якій активісти вимагатимуть від української влади якісних змін екологічної політики. 

Про це організатори акції повідомили у фейсбуці. 

Ініціаторкою Всесвітнього маршу за клімат ще торік стала звичайна шведська школярка Грета Танберг. Центр прав людини ZMINA розповідав її історію, адже в березні цього року молоду екоактивістку висунули на Нобелівську премію миру за її досягнення.

Українські активісти на марші вимагатимуть від української влади переходу до 2050 року на 100% відновлюваних джерел енергії, відмовитися від будівництва нових електростанцій на викопному паливі, використовувати потенціал енергозбереження в усіх секторах економіки, сприяти сталому розвитку сільського господарства, припинити дотації для приватних тваринницьких бізнесів, розвивати громадський електротранспорт і велоінфраструктуру в містах, а також заборонити використання, імпорт та виробництво одноразового посуду, пакетів.

“Ти точно вже відчув/ла на собі негативні наслідки зміни клімату. Тому годі просто спостерігати за невпинним нагріванням планети”, – закликають організатори маршу. 

Як відомо, нещодавно Україна опинилася на дев’ятому щаблі рейтингу країн з найбільшим обсягом сміття на одного жителя. Рівень перероблення відходів в Україні становить лише 3,2%, а велика частка сміття – це тверді побутові та сільськогосподарські відходи, які охоплюють сміття, вироблене в господарствах, відходи збору, добрива з полів і пестициди.

Цього року Міністерство екології та природних ресурсів внесло на розгляд Верховної Ради законопроєкт №10411 “Про управління відходами”. Документ, за словами його авторів, має допомогти впровадити європейську модель поводження з відходами. Чиновники, зокрема, планують запровадити ієрархію управління відходами, систему довгострокового планування управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях, а також розширити відповідальність виробників. Задля цього в Україні пропонують підвищити штрафи за правопорушення у сфері управління відходами майже в 10 разів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter