Генсекретаря ООН просять допомогти жінкам у проституції у подоланні наслідків пандемії 

Дата: 13 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисні організації, що опікуються людьми, постраждалими від сексуальної експлуатації, просять Генсекретаря ООН залучити людей у проституції, переважна частина з яких – жінки й дівчата, до програм допомоги щодо подолання наслідків пандемії коронавірусу. 

Про це повідомляють у відкритій до підписання заяві, ініційованій організаціями, які виступають за шведську модель боротьби з проституцією і Шведська (північна) модель боротьби з проституцією – національна політика та суспільне явище у Швеції, де плата за секс протизаконна і кримінальна відповідальність падає на клієнта, а не на проституйовану жінку, якій надається підтримка й реабілітація. У Швеції проституція законодавчо визнана однією з форм насильства проти жінок, тому злочин полягає в оплаті клієнта за секс, а не в продажу жінкою своїх "сексуальних послуг"., зокрема виконавчою директоркою Лондонського центру допомоги жінкам – жертвам насильства в Канаді Меган Вокер.

“COVID-19 оголює соціально-економічні структурні нерівності у світі й провал заходів жорсткої економії та наочно демонструє, як кризи посилюють вразливість людей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Пандемія зазнає непропорційного впливу на людей у проституції, зокрема жертв торгівлі людьми та сексуальної експлуатації, більшість із яких жінки та дівчата. ООН не повинна залишати їх без уваги”, – йдеться у зверненні. 

Його автори додають, що спалах COVID-19 робить людей, залучених до проституції, ще вразливішими до нових форм жорстокого поводження та збільшує бідність через нестачу систем соціального захисту: 

“Щодня ми отримуємо повідомлення про те, що жінки, які займаються проституцією, обтяжені відчайдушною потребою вижити: ні їжа, ні безпечний притулок, ні медична допомога не доступні ані їм, ані їхнім дітям. Вони наражаються на небезпеку повторної торгівлі людьми та сексуальної експлуатації зі всіма пов’язаними з цим фізичними, психологічними та небезпечними для життя ризиками, включно з підвищеним ризиком заразитися COVID-19. Доступ до служб підтримки для них обмежений, якщо він узагалі існує”.   

У зверненні також зазначають, що з початком карантину “документують повідомлення про посилену експлуатацію жінок та дітей в інтернеті, зокрема через різке зростання використання порнографічних вебсайтів та інших засобів експлуатації в інтернеті”. 

Так, у заяві Генсекретаря ООН закликали створити глобальний фонд для людей, яких експлуатують у секс-торгівлі, щоб вони могли отримати доступ до комплексних послуг: 

“Хоча фонд відповідатиме на негайні та короткострокові потреби цих осіб, він також зосередиться на наданні підтримки тим, хто прагне залишити системи сексуальної експлуатації. Цей фонд повинен бути доступний для всіх жінок, які перебувають у в’язницях та затримані за звинуваченням у проституції. Нарешті, цей фонд повинен підтримувати зусилля, організації чи мережі, які відповідно до міжнародного права та принципів прав людини прагнуть усунути структурні нерівності, що підштовхують жінок до проституції”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter