До кінця наступного року в Україні запрацюють щонайменше 30 центрів ментального здоровʼя – Ляшко

Дата: 27 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

В Україні до кінця 2025 року розпочнуть роботу щонайменше 30 центрів ментального здоровʼя, які працюватимуть на базі багатопрофільних лікарень.

Про це повідомив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко, виступаючи на форумі “Україна. Рік 2024”.

Фото: Depositphotos

“З ініціативи першої леді Олени Зеленської психологічну підтримку нині надає кожен третій сімейний лікар в Україні. Наступним кроком є створення мережі психічних центрів на основі кластерних лікарень. Ми плануємо, що до кінця року буде щонайменше 30”, – зазначив він. 

Крім того, Ляшко повідомив, що МОЗ наразі працює над перепрофілюванням 12 санаторіїв на повноцінні центри психологічної реабілітації.

За його словами, у 2023 році по психологічну допомогу звернулися понад 320 тисяч пацієнтів. 

Голова парламентського Комітету з питань здоровʼя нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький також зазначав, що в пріоритетах роботи уряду на 2024 рік – реабілітація, ментальне здоровʼя та відновлення медичної інфраструктури.

Раніше ZMINA писала, що МОЗ планує запустити роботу центрів психічного здоров’я на базі кластерних лікарень та амбулаторно-поліклінічних медзакладів. Центри фінансуватимуть у межах Програми медичних гарантій, для пацієнтів вони будуть безоплатними. У центрах працюватимуть міждисциплінарні команди в складі, зокрема, психіатрів, психотерапевтів, психологів, соціальних працівників або соціальних психологів.

Кількість бюджетних місць в університетах на спеціальність “клінічна психологія” у 2023–2024 роках зросте. Важливо, щоб випускники медичних вишів проходили курс mhGap (Mental Health Gap Action Programme). Ця глобальна програма ВООЗ створена для того, щоб зробити послуги з ментального здоров’я доступнішими шляхом залучення спеціалістів не зі сфери психічного здоров’я. Учасники курсу зможуть навчитися розпізнавати поширені ментальні захворювання та давати рекомендації щодо їхнього лікування.

Нагадаємо, що в Україні запрацював спеціальний онлайн-тренажер психологічної самодопомоги, розроблений для поліпшення психологічного здоров’я військовослужбовців, ветеранів, внутрішньо переміщених осіб, українців, які перебувають за кордоном, а також для дітей і підлітків, які постраждали від військової агресії Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter