Депутати в Сумах запровадили “комендантську годину” для дітей: чи законно це?

Дата: 15 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Депутати міської ради Сум заборонили дітям до 16 років перебувати на вулиці без дорослих після 22-ї години. 

Про це повідомили на сайті міськради. 

Міська рада Сум. Фото: Вікіпедія

Ухвалили рішення “з метою профілактики правопорушень серед дітей та молоді, попередження криміногенної обстановки в підлітковому середовищі на території міста, вчинення протиправних дій дітьми, поширення проявів вживання неповнолітніми алкогольних та слабоалкогольних напоїв, продажу підліткам спиртних напоїв та втягнення їх у пияцтво”. 

Дітям до 16 років заборонили перебувати в закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування, на вулицях та в інших громадських місцях Сумської міської територіальної громади з 22:00 до 6:00 без супроводу дорослих. Тобто перебувати в зазначений час у цих місцях дітям можна тільки в присутності одного з батьків чи іншого законного представника дитини або особи, яка її супроводжує і персонально відповідає за неї.

Також із 22:00 до 6:00 власники закладів, у яких проводять діяльність у сфері розваг, або закладів громадського харчування та уповноважені ними особи мають право вимагати у відвідувачів документи, що підтверджують досягнення ними 16-річного віку.

“Рішення продиктоване турботою про здоров’я та безпеку дітей. Йдеться про заборону перебування в певних місцях у вечірні та нічні години без супроводу дорослих”, – прокоментував ухвалене рішення міський голова Олександр Лисенко.

Міський голова Сум Олександр Лисенко

Сумські депутати також доручили посилити контроль за дотриманням цього обмеження Управлінню освіти і науки, Центру соціальних служб, відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів спільно із Сумським районним управлінням поліції. Посилять контроль і за дотриманням заборони на продаж у закладах торгівлі всіх форм власності дітям віком до 18 років тютюнових виробів, пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, а також їхнє розпиття в громадських місцях.

“Вищезазначені структури мають забезпечити проведення спільних рейдів один раз на квартал”, – йдеться в повідомленні на сайті міськради. 

Умовою запровадження комендантської години в Україні є введення надзвичайного стану, адже будь-якого іншого порядку чинне законодавство не містить. Водночас Закон “Про охорону дитинства” чітко визначає, що заборона на перебування в нічний час на вулицях без супроводу дорослих поширюється на дітей віком до 16 років.

“Дітям заборонено самим перебувати в закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування з 22:00 до 06:00. Щодо закладів, то громадськими місцями вважають парки, вулиці, території шкіл та дитячих садків, будинки, під’їзди й сходи, дитячі та спортивні майданчики, кафе, громадський транспорт. Особливо виділені місця, які негативно впливають на здоров’я дітей, їхні моральність і психіку. Це – бари, нічні клуби, дискотеки, гральні заклади, лазні, готелі, магазини з товарами сексуального характеру, алкогольною продукцією і так далі”,пояснюють експерти Безоплатної правової допомоги. 

За порушення вимог законодавства передбачено відповідальність як для суб’єктів господарювання, так і для батьків. Посадових осіб підприємств, установ, організацій сфери розваг або громадського харчування очікує штраф – від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 850 гривень). За повторне порушення протягом року – від 850 до 1700 гривень.

Що стосується батьків або законних представників дитини, то вперше до них можуть застосувати попередження або накладення штрафу від 850 до 1700 грн за статтею 184 КУпАП. За вчинення такого правопорушення повторно протягом року передбачено штраф від 1700 до 5100 грн.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter