Депутат Львівради Шолтис перешкоджає “Феміністичній майстерні” у проведенні лекції з протидії сексуальним домаганням та називає активісток аморальними

Дата: 17 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Депутат Львівської міської ради від партії “Голос” Ігор Шолтис перешкоджає діяльності громадянській організації “Феміністична майстерня”, забороняючи проводи їй освітні лекції щодо протидії різним формам дискримінації та насильства щодо жінок, а також викорінення гендерних стереотипів та сексизму серед українського суспільства. Крім того, депутат надіслав депутатське звернення до Управління Служби безпеки України у Львівській області з метою перевірки організації і її фінансової звітності. Активісти розцінюють це як тиск і перешкоджання їхній діяльності.

Про це виданню ZMINA повідомили в громадській організації “Феміністична майстерня”. 

Фото: “Феміністична майстерня”

У рамках міжнародної кампанії “16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства” за участю “Феміністичної майстерні” мала відбутися низка подій. Серед них дві події про протидію сексуальним домаганням, організовані спільно зі студентством Львівського національного університету ім. Франка і Львівського техніко-економічного університету  та спеціалістками “ЮрФем. Освіта”, які мали відбутись на території вишів. Інша подія — воркшоп від спеціалістки з протидії гендерно зумовленому насильству про те, як зупинити насильство, якщо ви стали його свідком, у “МолоДвіж Центр. Львів”.

“Одну подію ми були змушені відмінити, ще дві — перенести. В останній момент з нами зв’язалась адміністрація навчальних закладів з проханням відмінити заходи, пославшись на сесію”,пояснюють активістки “Феміністичної майстерні” у публікації на своєму сайті.

За їх словами, виявилось, що до адміністрації звернувся обурений депутат Львівської міської ради від партії “Голос” Ігор Шолтис, а у якості аргументу використав світлини активістки “Феміністичної майстерні” з її особистого блогу.

На думку депутата, така лекція порушує Закону України “Про захист суспільної моралі” та несе за собою негативні наслідки для молоді.

Фото: “Феміністична майстерня”, скріншот поста депутата Ігоря Шолтиса

“До такого прийому Ігор вдається не вперше, він вже публічно разом з одіозною групою “Традиція і порядок” ініціював цькування  активістки у травні минулого року. Подію на тему “Втручання свідка: чому важливо зупиняти насильство та як це робити” депутат теж не оминув увагою. Але адміністрації молодіжного простору Шолтис показав не лише світлини активістки, а й своє депутатське звернення до СБУ проти нашої організації та інших колег. До з’ясування обставин та із міркувань безпеки ми перенесли цю подію”, – йдеться у новині на сайті організації.

Громадські активісти також додають, що нещодавно депутатом Шолтисом було скеровано депутатське звернення до Управління Служби безпеки України у Львівській області, в якому викладено інформацію про те, що 4 грудня громадська організація “Феміністична майстерна” спільно з ГО “Білкіс” провели масовий захід біля Львівської міської ради, наслідком якого начебто було “суспільне збурення”.

“Ця ситуація є прикладом для громадянського суспільства того, що ми можемо і маємо боротися за демократичні здобутки і за розширення прав і свобод українок та українців, що тут немає тем, які ми погоджуємось відкласти “на завтра”. Дотримання процедур роботи депутатів, а також громадянських прав, таких як безперешкодна діяльність організацій і проведення мирних зібрань, є нашою цінністю. Однак ми маємо оновити наші механізми захисту у співпраці з усіма структурами, в умовах повномасштабної війни”, – переконана голова громадської організації “Феміністична майстерня” Йош

Громадська організація нагадує, що 20 червня 2022 року Верховна Радою ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами, яка набрала чинності в Україні 1 листопада 2022 року. Одним із зобов’язань України у рамках цієї Конвенції є вжиття державою превентивних заходів з метою викорінення стереотипних гендерних ролей, покращення обізнаності та запобіганню насильству.

Відповідно до Державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2030 року, затвердженої Кабінетом міністрів України, держава має забезпечувати проведення регулярних інформаційно-просвітницьких та навчальних заходів з тем, пов’язаних з насильством та дискримінацією.

Концепція комунікації у сфері ґендерної рівності, яка затверджена КМУ закріплює, що прояви нерівності, дискримінації за ознакою статі, сексизму, насильства за ознакою статі, сексуальних домагань, ґендерні стереотипи в українському суспільстві нерідко замовчуються, що є негативною тенденцією. Тому, відповідно до згаданої концепції, інформування цільових аудиторій та широкого загалу про ключові концепції ґендерної рівності та механізми захисту прав жінок, проведення інформаційно-просвітницьких та навчальних заходів з цих тем, а також обговорення цих тематик на публічних тематичних заходах є способами для розв’язання проблем насильства та дискримінації серед українського суспільства.

Юридичний радник Центру прав людини ZMINA Данило Попков зазначає, що у даному випадку дії депутата суперечать законодавству:

“Депутат має право звертатись з депутатськими зверненнями до інших органів влади, але ці звернення з одного боку мають бути пов’язанні з виконанням ним функції представництва своїх виборців, а з іншого – відповідати Конституції України та її законам. Вочевидь ініціатива перешкоджання діяльності феміністичних організацій не лише не може належати виборцям партії з ліберально-демократичними цінностями, але й суперечить законодавству”.

Також експерт додає, що “Феміністична майстерня” офіційно зареєстрована, всі свої активності здійснювала у законний спосіб, а також має успішну історію співпраці з місцевою владою.

“Перешкоджання законній діяльності громадських організації є правопорушенням. Дії депутата порушують етичні норми, закріплені в законі “Про статус депутатів місцевих рад”. Депутат зобов’язаний дотримуватись у своїй поведінці принципів порядності, честі і гідності, йому забороняється використовувати образливі висловлювання на адресу членів громадської організації, а також мандату в особистих цілях – наприклад, піару”, – зауважує Данило Попков.

Наразі громадські активісти направили звернення до міського голови Львова Андрія Садового та в Головне управління Національної поліції Львівської області, аби припинити перешкоджання їхній діяльності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter