Близько половини закладів освіти не проводять підготовчі курси для вступників з окупованих територій – Омбудсман

Дата: 22 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Українські абітурієнти з тимчасово окупованих територій мають обмежену інформацію щодо того, як вступити до українських закладів освіти. Водночас близько 50% закладів освіти не проводять підготовчих курсів для вступників, які живуть там. 

Про це під час заходу “Освітній компас на українське майбутнє для молоді з тимчасово окупованих територій” розповів Омбудсман Дмитро Лубінець.

Фото: Київський університет інтелектуальної власності і права Національного університету “Одеська юридична академія”

“Росія хоче не тільки захопити українські території, а й змінити самоідентифікацію українців на ТОТ. Тому ми маємо діяти швидко й рішуче, аби наші громадяни виїжджали з ТОТ і вступали до вищих навчальних закладів тут, на підконтрольній території України. Водночас є низка проблем, які варто розв’язувати”, – зазначив він.

Серед цих викликів – безпекова складова. Як пояснює Лубінець, виїзд з окупованої території України може бути небезпечним.

“Значна кількість вступників надалі має суттєві труднощі з виїздом з ТОТ, люди фактично їдуть у невідомість і навіть не знають, чи зможуть потратити на підконтрольну Україні територію”, – пояснив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Також існують і фінансові складнощі. Вступникам необхідно мати кошти, щоб виїхати на підконтрольну Україні територію, проживати тут, а також у разі непроходження на бюджетну форму навчання оплатити його.

Крім того, вступники з ТОТ, на думку Лубінця, мають обмежені знання з таких предметів, як українська мова та історія України. Вони є основою для вступу до закладів освіти. Водночас у половині закладів освіти підготовчі курси для вступників з окупованих територій не проводяться.

“Ми не можемо допустити, щоб українці здобували освіту за стандартами РФ. Тому необхідно розробити та впровадити реінтеграційні програми для молоді з ТОТ, що вимагає комплексного підходу та спільних зусиль Уряду, громадськості, міжнародних організацій. Програми реінтеграції мають охоплювати освіту, здоров’я, психологічну підтримку та можливості для розвитку кар’єри”, – додав посадовець.

Насамкінець він наголосив, що необхідно запровадити окремі освітні курси з інтеграції в українське суспільство молоді, яка значну частину свого життя проживала під окупацією РФ.

Нагадаємо, що Міністерство освіти та науки збирається спростити умови вступу до магістратури для абітурієнтів, місце проживання яких зареєстроване на тимчасово окупованих територіях.

Йдеться про вступ абітурієнтів з ТОТ на магістратуру до українських вишів без складання ЄВІ та ЄФВВ під час вступу на спеціальності, яким надається особлива підтримка. Це 56 спеціальностей у 13 галузях.

Читайте також: Так звана вища освіта окупантів на Півдні України. Частина перша – Крим та місто Севастополь

Так звана вища освіта окупантів на Півдні України. Частина друга – окуповані частини Херсонської та Запорізької областей

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter