Невивчені уроки історії, робота з колективною пам’яттю та нова модель світової безпеки: правозахисна програма RIGHTS NOW! фестивалю Docudays UA

Дата: 22 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Історія – це процес, який постійно розвивається, вимагає аналізу та осмислення. У правозахисній програмі RIGHTS NOW! організатори фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA хочуть відстежити причинно-наслідкові зв’язки процесів, запущених російською агресією, і усвідомити їхній вплив на наше майбутнє. 

Цьогоріч події правозахисної програми RIGHTS NOW! відбудуться з 1 по 6 червня в кінотеатрі “Жовтень”. Нижче публікуємо короткий опис подій та тем, які вони зачіпатимуть.

Кава з правозахисниками

Вранці програму відкриватиме секція “Кава з партнерами”. До спільної роботи над цим дискусійним майданчиком Docudays UA запросили громадські організації та ініціативи. Всі заходи програми починатимуться об 11.30, за винятком демонстрації фільму “Тиха депортація”, який почнеться о 10.00.

1 червня, у Міжнародний день захисту дітей, експерти/-ки Мережі DOCU / CLUB та ВГО “Магнолія” обговорять захист дітей від сексуального насильства в інтернеті, а також оголосять про старт спільної інформаційної кампанії.  

2 червня проєкт Радіо Свобода “Крим.Реалії” покаже документальний фільм “Тиха депортація” про те, як Росія витісняє кримських татар з окупованого півострова.

3 червня в межах “Кави з партнерами” відбудеться прем’єра документального фільму “Української правди” “Тил” – про дві сторони одного життя великої країни під час повномасштабної війни

4 червня разом з Центром прав людини ZMINA поміркуємо над проблемами в законодавстві про колабораціонізм.

5 червня з правозахисним центром для військовослужбовців/-иць “Принцип” розглянемо, як суспільство й держава мають підтримати доглядальників/-иць за пораненими ветеран(к)ами.

Завершиться секція “Кава з партнерами” 6 червня розмовою про виклики та можливості, які стоять перед молоддю в процесі деколонізації України, – її готує ГО “Стан”.

Архів війни 

По обіді запрошуємо глядачів і глядачок на події Архіву війни”проєкту ГО “Докудейз” та Infoscope, що збирає та каталогізує цифрові матеріали з великої війни. Всі заходи цієї секції починатимуться о 15-й годині.

У цій секції ви дізнаєтеся, чи можливо покарати Росію за екологічні злочини (3 червня) та що треба робити вже зараз, щоб зберегти пам’ять про цю війну (4 червня). Ми подискутуємо, як пов’язана мова ненависті з воєнними злочинами (5 червня), та дізнаємося про можливості штучного інтелекту в боротьбі з дезінформацією (6 червня).

2 червня відбудеться особлива подія програми – презентація нових інструментів цифрової платформи “Архів війни”. Ви дізнаєтеся, як серед збережених терабайтів файлів про велику війну швидко знаходити потрібний матеріал, будувати зв’язки між подіями й географічними локаціями. Також команда “Архіву” розкаже, як відстежує, зберігає оригінали постів та досліджує російську пропаганду. 

Жива бібліотека та вечірні дискусії

Поговорити про нашу ідентичність запрошуємо в секцію “Жива бібліотека”. Цьогоріч її організовано в новому форматі: організатори пропонують відвідати відкриті читання – публічні модеровані розмови. Ви дізнаєтеся, як українська ідентичність в історії, літературі, музиці, мистецтві та кінематографі може допомагати побачити нашу належність до європейської родини, розвінчувати російські міфи про “братні народи”, доносити правду про війну в Україні та злочини РФ. 

Ввечері можна потрапити на публічні дискусії RIGHTS NOW! Заходи цієї секції починатимуться о 20.00.

1 червня відкриє програму подія “Наша підтримка за кордоном. Як переконати світ продовжувати допомагати Україні”, де ми поміркуємо, як надихати та згуртовувати громадськість інших країн допомагати Україні.

Навіть після нашої перемоги у війні Росія становитиме загрозу для української та європейської безпеки. 2 червня в розмові Життя поряд із державою-терористкою: як Україні вистояти” дізнаємося, які безпекові союзи можуть допомогти Україні й іншим країнам світу унеможливити збройні напади на сусідів з боку країн-агресорів.  

Як мають змінитися освітні, державні інституції, приватні бізнеси для того, щоб максимально відповідати викликам воєнної та післявоєнної економіки? Про це йтиметься 3 червня в розмові Робота для майбутнього попри війну: як розвивати людський потенціал”

Продовжиться програма RIGHTS NOW! 4 червня публічною розмовою 10 років війни, яка триває три сторіччя: які історичні уроки має засвоїти Україна та світ”. У ній обговоримо історичні уроки, які мають засвоїти Україна та світ, щоб не допустити повторення агресії.

Завершить правозахисну програму 5 червня розмова Примусова депортація: як повернути та реабілітувати викрадених українських дітей”. У ній обговоримо, які виклики на шляху до повернення депортованих та примусово переміщених українських дітей, хто відповідальний за повернення дітей, їхню реінтеграцію та реабілітацію та як зробити роботу цих інституцій ефективною.

Усі події правозахисної програми RIGHTS NOW! відбудуться в кінотеатрі “Жовтень” у залі “Солодке життя” з перекладом жестовою мовою. Вхід на всі події вільний.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter