Наступного року курс із надання допомоги у сфері психічного здоров’я стане обовʼязковим для лікарів “первинки”

Дата: 29 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Наразі в середньому 70% лікарів і 35% медсестер та медбратів у кожному медичному закладі пройшли навчання за програмою mhGAP, яка спрямована на підготовку медичних працівників до надання допомоги у сфері психічного здоров’я. Утім, наступного року цей курс стане обовʼязковим для всіх лікарів “первинки”.

Про це в коментарі hromadske розповіла директорка Північного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Вікторія Мілютіна.

Фото: Canva

Вона розповіла, що 2022 року НСЗУ вимагала, щоб у кожному медичному закладі не менш ніж 20% лікарів і 10% медсестер та медбратів із загальної кількості співробітників пройшли навчання за програмою mhGAP.

За словами Вікторії Мілютіної, медики позитивно сприйняли цей курс і станом на 2024 рік більша частина лікарів та третина медсестер і медбратів уже пройшли навчання.

Наступного року всі лікарі, які надають первинну медичну допомогу, будуть зобов’язані пройти онлайн-курс ведення поширених психічних розладів на первинному рівні”, – підкреслила Малютіна.

Раніше ZMINA писала, що впродовж минулого року майже 135 тисяч українців зверталися до сімейних лікарів із проблемами, повʼязаними з ментальним здоров’ям. Серед них – понад 72 тисячі жінок та 18 тисяч дітей.

Нагадаємо, що в Україні до кінця 2025 року розпочнуть роботу щонайменше 30 центрів ментального здоровʼя, які працюватимуть на базі багатопрофільних лікарень. МОЗ наразі працює над перепрофілюванням 12 санаторіїв на повноцінні центри психологічної реабілітації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter