На 15 років за ґрати відправили трьох чоловіків з окупованої Донеччини, які воювали на боці Росії

Дата: 10 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Суд визнав винними в державній зраді трьох чоловіків з окупованої території Донеччини, які, за даними правоохоронців, добровільно воювали на боці Росії. Їх засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це повідомили в СБУ. 

Фото: СБУ

Правоохоронці кажуть, що 24 лютого всі троє, попри те що не мали військових професій, добровільно вступили до лав бойовиків, де отримали військову форму, зброю та боєприпаси до неї.

Чоловіки ввійшли до складу незаконного збройного формування так званого “4 окремого мотострілецького батальйону 119 полку днр” й потрапили в полон наприкінці березня, під час звільнення Сіверщини. 

“На початку березня під керівництвом військовослужбовців ЗС РФ вони пройшли короткотерміновий військовий вишкіл на території Білгородської області. Після його закінчення їх відправили воювати на Сумському напрямку”, – розповідають есбівці. 

Засуджених залучали до облаштування та укріплення бойових позицій і блокпостів на тимчасово окупованих територіях, а також здійснення контрольно-пропускних та охоронних функцій на блокпостах та позиціях ворога.

Слідство та оперативний супровід за цими кримінальними провадженнями проводили співробітники СБУ в Полтавській області за процесуального керівництва Полтавської обласної прокуратури.

Троє засуджених не перші мобілізовані Росією чоловіки з окупованого Донбасу, яких судять за державну зраду та участь у війні на боці окупантів. Водночас відомо, що від початку повномасштабного вторгнення бойовики вживали всіх заходів для мобілізації на окупованих територіях, зокрема й примушували чоловіків, виловлювали на вулицях та на роботі.

Фото: Reuters

Точну кількість примусово мобілізованих з окупованої Луганщини та Донеччини назвати важко, але, за оцінкою правозахисників, таких є понад 100 тисяч. Щонайменше 23 тисячі з них загинули, а тому бойовики змушені відкривати нові кладовища. 

Правозахисники зазначають, що примусова мобілізація є воєнним злочином. Представники державної влади України, зокрема міністр оборони Олексій Резніков, неодноразово закликали мешканців окупованих територій уникати примусової мобілізації, а якщо це неможливо – намагатися якнайшвидше скласти зброю. В інструкціях щодо здавання в полон зазначали, що солдати, які здалися або потрапили в полон, не будуть засуджені за сам факт служби в окупаційній армії.

Водночас, згідно з національним законодавством, тих чоловіків, які добровільно пристали до лав ворога, в Україні можуть судити за державну зраду (МГП цього не забороняє). Якщо ж встановлено, що чоловіка з окупованих територій мобілізували примусово, то насамперед його слід розглядати як постраждалого від воєнного злочину за статтею 438 ККУ (“Порушення законів та звичаїв війни”). 

Детальніше про те, як примусово мобілізовані, що є жертвами воєнного злочину, на практиці стають фігурантами кримінальних проваджень в Україні, читайте за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter