Звіт ОБСЄ про вибори в Росії може бути спробою узаконення анексії Криму – Гопко

Дата: 05 Січня 2017
A+ A- Підписатися

Голова парламентського комітету у закордонних справах Ганна Гопко занепокоєна остаточним звітом місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі/Бюро демократичних інститутів та прав людини (ОБСЄ/БДІПЛ) з приводу минулорічних парламентських виборів у РФ. Вона переконана, що цей звіт може бути використаний для легітимізації захоплення Криму.

За словами народної депутатки, цей звіт “не висвітлює той факт, що вибори в Держдуму РФ незаконно проводилися російською окупаційною владою, в тому числі на території анексованих Автономної Республіки Крим і м. Севастополь”.

“У той же час результати цих незаконних виборів включені у Звіт про вибори на території всієї РФ. Це ставить під сумнів його достовірність і в майбутньому може бути використаний агресором для легітимізації своїх дій. Такий підхід ОБСЄ може бути розцінений як прихована спроба легалізувати незаконну анексію частини території України”, – ідеться у заяві Ганни Гопко.

При цьому вона нагадала, що український парламент раніше визнав незаконним проведення так званих “виборів у Держдуму РФ” на території окупованого Криму і легітимність обраної Думи.

“Ми вважаємо такі вибори грубим порушенням законодавства, Конституції України, основних принципів і норм міжнародного права, статуту ООН, Гельсінського заключного Акта, Будапештського меморандуму, Резолюції ООН щодо територіальної цілісності України, а також інших міжнародно-правових актів”, – наголосила Ганна Гопко.

У листопаді 2016 року ЄС ухвалив нові санкції проти кримських чиновників, яких обрали у вересні на виборах до Держдуми Росії.

У міжнародній громадській організації Freedom House назвали проведення Росією виборів до Держдуми в незаконно анексованому Криму “фарсом ціною прав людини і демократії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter