МЗС України вимагає припинити тиск на кримського журналіста Семену

Дата: 27 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України висловлює стурбованість переслідуванням громадян України в анексованому Росією Криму, зокрема журналіста Миколи Семени.

Про це йдеться в заяві МЗС від 26 липня.

“Справа Миколи Семени є показовою для розуміння масштабів репресивної політики окупаційної влади в Автономній Республіці Крим, спрямованої на замовчування і приховування від громадськості ситуації критичного стану в сфері дотримання прав і свобод громадян на окупованій території, а також порушення прав журналістів і обмеження свободи слова”, – йдеться в заяві.

У відомстві висловили занепокоєння загостренням стану здоров’я Семени, “що є черговим свідченням сталої для російських компетентних органів практики застосування тортур та інших заборонених методів під час проведення слідчих дій”.

“Вимагаємо від Російської Федерації як держави-окупанта припинити переслідування Миколи Семени і негайно його звільнити”, – заявили в МЗС.

Нагадаємо, 19 квітня проти журналіста “Крим. Реалії” Миколи Семени було порушено кримінальну справу за підозрою в “екстремістської діяльності”. Як стверджує окупаційна влада, підготовлені ним матеріали містили заклики до порушення територіальної цілісності РФ.

Семену включили до федерального переліку терористів і екстремістів Росії.

Правозахисники відзначають, що стаття 280.1, яку інкримінують кримському журналісту, була додана до Кримінального кодексу Російської Федерації спеціально у зв’язку з подіями в Криму, щоб переслідувати кримчан, незгодних із позицією Кремля.

“Ця стаття поширюється, в першу чергу, на журналістів і блогерів. І у випадку Миколи Семени – це якраз наочний приклад переслідування журналістів за їхню незалежну точку зору”, – зазначила в коментарі Крим.Реалії координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

За її прогнозами, російські силовики використовуватимуть справу проти Миколи Семени, щоб продовжити блокування новинних сайтів, що містять критичні матеріали про ситуацію в Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter