Журналістів закликали підтримати переслідуваного в Криму журналіста Семену

Дата: 01 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

У Києві адвокати закликали до широкого розголосу інформації про переслідуваного російською ФСБ в анексованому Криму журналіста Миколу Семену та його підтримки.

“Найяскравішим порушенням свободи слова в Криму, права на свободу слова журналіста є кримінальна справа проти Миколи Семени. Ми звертаємося до журналістської спільноти, як України, так і Європи, Росії, в наданні допомоги своєму колезі. Він не закликав до насильства. Він закликав, як вважає слідство, до якогось відторгнення, спрямованого на повернення Криму до України. Це не може бути кримінальним злочином”, – сказав на прес-конференції в Києві 31 серпня адвокат журналіста Олександр Попков, передають Крим.Реалії.

“Якщо журналісти хочуть допомогти своєму колезі, ми також просимо журналістів, а також громадські організації в Україні допомогти нам знайти міжнародних експертів для надання допомоги своєму кримському колезі”, – додав він.

На думку керівника кримського проекту Радіо Свобода Крим.Реалії Володимира Притули, Миколу Семену в Криму переслідують за те, що він виконував свої професійні обов’язки.

“Він давно співпрацює з Радіо Свобода і саме за це його фактично переслідують. Микола Семена – відомий, український журналіст, його вважають метром кримської журналістики. Він працює майже 50 років, починав зовсім юним. Він очолював багато районних видань. Останні 10 років він був кореспондентом провідних українських газет у Криму – “Дзеркало тижня”, “День”, також був кореспондентом газети “Московские ведомости”. Саме тому ми розраховуємо на солідарність і українських, і російських журналістів. Ми очікуємо також підтримки з боку міжнародних правозахисних і журналістських організацій”, – зазначив Притула.

Перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар вказала на те, що в Криму робота незалежним журналістом зараз є потенційним ризиком для життя і здоров’я, а ситуація з Миколою Семеною – явний тому доказ.

“Свободи слова в Криму не залишилося. Сьогодні – це інформаційне гетто. Перед журналістами було не багато альтернатив – або залишити професію, тому що реалізовувати її в Криму неможливо, або працювати на окупанта, але це вже не є журналістикою в класичному вигляді, або ж виїхати з території Криму, як зробили багато видань”, – сказала Джеппар.

Нагадаємо, 19 квітня проти журналіста “Крим. Реалії” Миколи Семени було порушено кримінальну справу за підозрою в “екстремістської діяльності”. Як стверджує окупаційна влада, підготовлені ним матеріали містили заклики до порушення територіальної цілісності РФ.

Семену включили до федерального переліку терористів і екстремістів Росії.

Правозахисники відзначають, що стаття 280.1, яку інкримінують кримському журналісту, була додана до Кримінального кодексу Російської Федерації спеціально у зв’язку з подіями в Криму, щоб переслідувати кримчан, незгодних із позицією Кремля.

Київський районний суд Сімферополя, підконтрольний Росії, 29 серпня, відхилив скаргу адвоката Миколи Семени на дії слідчого ФСБ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter