“Жодної амністії”: під посольством РФ у Києві жертви полону вимагали ухвалити закон про воєнних злочинців

Дата: 11 Травня 2019
A+ A- Підписатися

У суботу, 11 травня, під посольством РФ у Києві жертви російського полону вимагали введення належної кримінальної відповідальності для воєнних злочинців. Верховна Рада на шостому році війни відповідний закон досі не ухвалила.

В акції “Ніякої амністії кремлівським злочинцям” узяли участь колишні полонені й родичі в’язнів Кремля, правозахисники, волонтери та добровольці. Їхня головна вимога стосувалася депутатів Верховної Ради – нарешті проголосувати законопроект №9438, без якого воєнні злочинці можуть легко бути амністовані, передає кореспондент Центру прав людини ZMINA

Активісти наголосили, що сьогодні не існує жодної норми або статті закону, згідно з якою можна було б покарати людей, які катували і вбивали українців на Донбасі та в Криму. Дії силовиків або військових, які катували струмом, задушенням тощо, сьогодні за українським законодавством можуть каратися досить м’яко. Законопроект №9438 повинен адаптувати національне законодавство до міжнародних норм, щоб було передбачено покарання саме за таку категорію злочинів.

На необхідності ухвалення закону наполягає волонтерка Ірина Довгань, яку у 2014 році катували, а потім поставили біля стовпа в центрі Донецька, де її цілий день били і принижували.

“Катували майже п’ять діб. Усе через те, що у мене вдома знайшли український прапор і вінок. Мене катували і били громадяни Росії. Я їх ідентифікувала, дізналася їхні імена. Моя справа знаходиться зараз у суді в Гаазі. Прошу ухвалити ВР закон №9438, щоб злочинці знали, навіть перебуваючи зараз у безпеці, що терміну давності їхнім злочинам не буде”, – каже активістка.

За словами ініціаторів акції, Мінські домовленості передбачають розмите положення про виправдання осіб, причетних до подій війни. Натомість відповідні статті в кримінальному законодавстві встановлять імператив: жодної амністії за міжнародні злочини.

Про злочини бойовиків і російських військових розповіли добровольці Артем та Ігор Чайківські:

“За гасло в центрі Донецька “Слава Україні!” ми потрапили в підвал ОДА. Катували близько десяти годин. Стріляли, різали, палили. Хотіли, щоб ми сказали, що ніякої України ніколи не було і не буде. Після цього – півтора року лікувань у Латвії і Україні. Ми на ногах, але злочинці дотепер непокарані. Тому ми хочемо, щоб Рада ухвалила закон і вони поплатилися”.

“Три роки від початку війни я був на Донбасі, і те, що я бачив, – це те ж саме, що пережили народи від фашизму. І тепер уже сучасні рашисти мають бути, як і їхні попередники, за це покарані”, – каже волонтер і учасник війни Володимир Жемчугов.

Наприкінці акції активісти закликали депутатів не “ховати” справедливість. На знак цього вони присипали землею іграшкові символи російських злочинів – збиті літаки, обстріляні автобуси, цеглу від зруйнованих будинків.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter