Антиконституційне рішення про заборону російськомовного культурного продукту ухвалили ще в одній області

Дата: 26 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

На засіданні Житомирської облради більшість депутатів підтримала мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території області.

Про це повідомляє прес-служба облради.

За заборону проголосувала більшість депутатів. Чиновники також рекомендували створити міжвідомчу робочу групу “з проведення систематичної роз’яснювальної роботи про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Житомирської області”. До її складу мають увійти правоохоронці, представники райдержадміністрацій та громадськість.

“Органам місцевого самоврядування хочуть рекомендувати прийняти рішення щодо встановлення на відповідних територіях громад мораторію на публічне використання російськомовного продукту в будь-яких формах до моменту повного припинення окупації Російською Федерацією території України”, – йдеться в повідомленні.

У вересні Львівська облрада запровадила мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області. Депутати тоді рекомендували органам місцевого самоврядування області ухвалити аналогічні рішення щодо встановлення мораторію на “публічне використання російськомовного продукту в будь-яких формах” до моменту повного припинення окупації території України. Через місяць стало відомо, що через заборону в області більше не продаватимуть мистецький журнал “ШО”, який видається в Україні з 1995 року. 

У коментарі Центру інформації про права людини координатор проекту “Без кордонів” Максим Буткевич тоді зауважив, що таке рішення депутатів порушує Конституцію:

“Рішення недолуге, абсурдне і просто незаконне. Воно порушує права і російськомовних громадян України, і неросійськомовних громадян – споживачів російськомовного “культурного продукту”, й іноземних громадян, які проживають на території України. Воно є дискримінаційним, а політично – просто подарунком тим, хто старанно створює імідж України як неправової держави, де порушуються права меншин”.

Стаття 10 Конституції України говорить, що єдиною державною мовою в Україні є українська, а держава забезпечує всебічний її розвиток і функціонування в усіх сферах суспільного життя на всій території України. При цьому в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.

“Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом”, – йдеться в ній.

ДОВІДКА: згідно з дослідженням, протягом останніх 20 років російська мова стає дедалі менш популярною в пострадянських незалежних державах, у тому числі й в Україні, де в 1994 році налічувалося майже 34% російськомовних, а у 2016-му – вже 24,4%. Згідно з переписом населення 2001 року, у Львові майже 10% населення спілкувалося російською. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter