Зеленський: вбивства на Майдані та напади на активістів не розслідують, бо немає політичної волі у силовиків

Дата: 18 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський назвав головною причиною нерозслідування справ щодо розстрілів на Майдані та вбивств активістів відсутність політичної волі у правоохоронців. 

Про це він сказав у відео на своєму офіційному каналі в ютубі. 

Справи Майдану, вбивство Катерини Гандзюк та напади на журналістів Зеленський, за його словами, обговорив з правоохоронцями після вступу на посаду, проте всі їхні відповіді були однакові. 

“САП каже, у всьому винні НАБУ. НАБУ каже, у всьому винні САП. Генпрокурор каже, була б політична воля, ми би вже всіх посадили. Я кажу, у нас є політична воля, щоб можна було безпечно жити в Україні і посадити всіх грабіжників, які дуже брудно заробляли на всіх цих справах. Є політична воля, є бажання немає тільки часу. Зараз вже пройшло півтора місяці і я розумію, що політичної волі моєї недостатньо. Немає політичної волі у правоохоронних органів”, – розповів він. 

Як відомо, у лютому цього року у п’яту річницю розстрілів на Євромайдані міжнародні партнери та правозахисні організації закликали Україну краще розслідувати справи Майдану. Деякі навіть називали нерозслідування розстрілів активістів під час Революції Гідності “ганьбою українського судочинства”.

Також за останні декілька років по всій Україні відбулась низка нападів та вбивств громадських активістів. Найгучніший випадок стався в Херсоні 31 липня минулого року. Тоді облили кислотою Катерину Гандзюк, вона померла через 3 місяці після нападу. У червні поточного року суд оголосив вирок п’ятьом виконавцям нападу. Обвинувачення погодилося на менші терміни, ніж передбачені ККУ, оскільки виконавці підписали угоду зі слідством. 

Кричущою в Україні є й ситуація з нападами на журналістів. За пів року експерти Інституту масової інформації зафіксували 116 випадків порушення свободи слова. Переважна більшість з них стосувалась фізичної агресії щодо працівників медіа. Одним з таких випадків став напад на черкаського журналіста Вадима Комарова, який помер 20 червня в лікарні, так і не прийшовши до тями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter