Зеленський відповів на петицію щодо Стамбульської конвенції: все залежить від МЗС

Дата: 06 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський обіцяє внести на розгляд до Верховної Ради законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції після того, як Міністерство закордонних справ подасть відповідну пропозицію.

Про це йдеться в офіційній відповіді президента на сайті ОПУ на петицію з проханням якнайшвидшої ратифікації документа.

 

Відповідь на петицію, яка в травні набрала потрібні 25 тисяч голосів, оприлюднила її авторка Вікторія Зінчук.

“Порядок укладення, виконання та припинення дії міжнародних договорів України визначено законом про міжнародні договори України. Згідно з цим порядком, пропозиції щодо ратифікації міжнародних договорів, які укладаються від імені України, подаються президентові Міністерством закордонних справ”, – пише президент у відповіді.

Зеленський також зазначив, що МЗС та Мінсоцполітики України запропоновано оперативно опрацювати зазначене питання.

Вікторія Зінчук написала, що тепер оргкомітет Маршу жінок – 2020 шукатиме контакти для співпраці з МЗС, адже від нього залежить подальша доля документа.

Нагадаємо, 15 травня електронна петиція на сайті президента із закликом ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству, більш відома як Стамбульська конвенція, набрала необхідну для розгляду кількість голосів.

Активісти, правозахисники та міжнародні партнери неодноразово говорили про те, що, не ратифікувавши Стамбульської конвенції, Україна не зможе належно  розв’язати питання домашнього насильства, ситуація з яким у країні є кричущою. 

Відомо, що дві третини (67%) жінок в Україні віком від 15 років зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства. Найчастіше кривдниками виступають партнери жертви. Майже три з десяти жінок (28%), у яких був партнер, кажуть, що вони зазнали фізичного або сексуального насильства з його боку. 

Усього за один місяць поточного року в Києві зафіксували понад 3300 звернень щодо домашнього насильства. Більшість цих повідомлень надійшла від жінок, однак про домашнє насильство розповідали й чоловіки. Під час карантину кількість звернень щодо домашнього насильства зросла

27 травня Організація Об’єднаних Націй закликала Україну пришвидшити ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання і протидію насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, розглянувши петицію на сайті президента з відповідним закликом, яку підписали понад 25 тис. людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter