Збройні формування продовжують катувати людей на Донбасі

Дата: 04 Березня 2016
A+ A- Підписатися

Незаконні збройні формування на Донбасі тримають україсньких полонених у жахливих умовах та вдаються до катувань. 

Про це йдеться у тринадцятій доповіді про ситуацію з правами людини в Україні, яка охопила період із 16 листопада 2015 по 15 лютого 2016 року.

Один солдат, якого відвідав родич, мав на шкірі темні плями, можливо, через побиття та опіки. До іншого солдата з полку “Азов”, якого захопили у Широкиному у лютому 2015 році, застосовували електрошок та виривали зуби.

В ООН стурбовані твердженнями про те, що захоплених військових тримають у переповнених камерах (до 22 людей у кожній) та катують у колишній будівлі СБУ на вулиці Щорса, а також у будівлі, яка зараз використовується “міністерством державної безпеки” (вулиця Шевченка, 26 у Донецьку). Автори зміту так і не змогли потрапити до цих будівель. 

У доповіді наводиться також приклад залякування родини за те, що їхній син служив в українській армії.

2 лютого 2015 року близько 20 озброєних людей оточили будинок родини, увірвались всередину та приставили зброю до лоба батька. Сім’ю вигнали на вулицю та сказали, що розстріляють. Пострждалі повідомили Управління Верховного комісару ООН з прав людини (УВКПЛ), що іншу сім’ю примусили виїхати із села за проукраїснькі погляди.

У доповіді також наводиться приклад громадянина Російської Федерації, який приїхав до Луганська як волонтер Міністерства оборони України. Він мав би працювати над питаннями, пов’язаними зі звільненням затриманих і наданням гуманітарної допомоги.

Чоловіка схопили у Луганську та посадили у підвал, де зав’язали очі та примусили сидіти у наручниках з ногами, прив’язаними до труби. Його били по голові та у пах та практикували імітаційні страти. 

Через місяць його вивели з будівлі та залишили на вулиці – із зав’язаними очима, у наручниках, із міцно зав’язаними ногам. Невдовзі після цього його викрали інші члени незаконного озброєного формування та привезли на завод імені Леніна. Пізніше його звинуватили в участі у протестах на Майдані.

В УВКПЛ також говорять про факти жорстоко поводження із в’язянми на непідконтрольній Києву території.

У січні 2016 року представники управління конфіденційно поспілкувались з двома чоловіками, яких засудили ще до початку конфлікту. За повідомленнями, у колоніях не було гарячої води, а у січні-лютому 2015 р. – електроенергії. Ув’язненим раз на місяць дозволялося приймати холодний душ, і вони повинні були платити за їжу, а в іншому разі їм давали лише шматок хлібу та кашу.

Як повідомляють, хворі на туберкульоз ув’язнені живуть в одній камері зі здоровими арештантами та не отримують допомогу лікаря. Один ув’язнений поскаржився на часте застосування фізичного насильства як дисциплінарного заходу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter