Новий закон Росії про “контрольоване переміщення” людей є спробою обґрунтувати депортацію українців – експертка

Дата: 29 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії внесли зміни до Закону “Про воєнний стан”, які дозволяють проводити вибори на окупованих територіях і депортувати місцевих жителів до Російської Федерації.

Відповідний документ підписав російський президент Володимир Путін, повідомили на сайті “Официальное опубликование правовых актов”. 

Джерело: realist.online

Зокрема, в законі прописана можливість “примусового та контрольованого переміщення громадян з території, де введено воєнний стан, на території, на яких воєнний стан не введений”.

Водночас ці зміни дозволяють проведення референдумів та виборів до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, якщо рішення про них ухвалив Центрвиборчком “за результатами консультацій з федеральним органом виконавчої влади”. Проводити вибори, згідно з російським законодавством, можна буде як на всій території, де РФ запровадила воєнний стан, так і на її частині.

Нагадаємо, що в поправках до російського Закону “Про воєнний стан”, який був внесений на розгляд Думи у липні 2022 року, спочатку йшлося про заміну у низці федеральних законів понять “член Ради Федерації” на “сенатор Російської Федерації”. Перше читання документа відбулося в березні 2023 року, 17 травня законопроєкт із поправками ухвалили в другому читанні, 18 травня — в третьому.

Коментуючи зміни до російського законодавства, правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк назвала їх “подальшим пошуком недолугих обґрунтувань депортаціям”, наголосивши, що вони жодним чином не можуть бути підставою для евакуації.

“Навіть самі росіяни вже й не намагаються цей процес подати як евакуацію: текст закону дає варіант “примусове і організоване переміщення”. РФ ввела воєнний стан лише на окупованих територіях, відповідно, норма свідомо спрямована на примусове переміщення жителів окупованих територій України до Росії. Враховуючи, що переміщення здійснюється на територію іншої держави, це ніщо інше як злочин депортації”, — пояснила вона.

Нагадаємо, що на початку травня поточного року окупаційна влада Запорізької області оголосила про часткове вивезення жителів 18 тимчасово захоплених населених пунктів. 

Загалом окупанти станом на вказану дату заявляли про понад дві тисячі “евакуйованих” у Запорізькій області. Про те, що відбувається в окупованому регіоні, пояснили в публікації Центру прав людини ZMINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter