Більшість українців вважає, що жінки мають прибирати хату, а чоловіки захищати країну

Дата: 29 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Більшість українців вважають, що представники обох статей мають долучатися до вирішення таких питань, як догляд за літніми батьками, планування сімейного дозвілля та турбота про дітей, проте суто жіночими чи чоловічими респонденти досі вважають хатні клопоти та захист країни.

Такі результати показало Національне опитування з питань рівності між чоловіками та жінками в Україні, яке нещодавно презентувала віце-прем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

Так, на думку українців, жінки та чоловіки рівною мірою мають бути відповідальними за догляд за літніми батьками (80%), планування сімейного дозвілля (77%), ведення сімейного бізнесу (66%), турботу про дітей (65%), закупівлю продуктів (62%) та водіння автомобілів (54%).

Суто чоловічими в Україні досі вважають питання побутового ремонту (60% жінок та 64% чоловіків відповіли, що це чоловічий обов’язок), захисту країни (73% та 78% відповідно) та патрулювання вулиці (74% та 76%).

Хатні справи українці досі вважають “жіночими”

До так званих жіночих опитані віднесли сфери приготування їжі (57% жінок та 56% чоловіків вважають, що це жіноча справа), прибирання дому (51% та 55% відповідно).

Національне опитування з питань рівності також показало: 70% українців вважають, що до сімейного життя рівною мірою мають бути залучені чоловіки та жінки. Найбільшу підтримку ця ідея має на півдні (75%) та заході України (75%). Тезу про те, що більш залученими до сімейного життя мають бути жінки, висловили 5% українців; за більше залучення чоловіків до сімейних питань виступає 1% опитаних. Експерти зазначили, що респонденти різного віку мають схожі відповіді на це питання.

Ремонт, захист країни та патрулювання українці чомусь віднесли до суто чоловічих справ

Під час опитування інтерв’юери запитали в людей, хто сьогодні має вирішальне слово в більшості сімей з їхнього оточення в різних побутових питаннях. Згідно з результатами, нині більше чоловіків і жінок рівною мірою залучені до ухвалення важливих сімейних рішень щодо дитячої дисципліни (63% вирішують разом), щоденних та значних витрат (58% та 69% відповідно) та народження дітей (76%).

Водночас 73% респондентів вважають важливим (16%), дуже важливим (10%) та надзвичайно важливим (30%) залучення чоловіків до виховання дітей, але 88% не чули про кампанії, спрямовані на підтримку чоловіків у цьому питанні, у своїй громаді та на роботі.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter