За рішенням ЄСПЛ Росія винна 1,5 тис євро журналісту за примусове поміщення в психіатричну лікарню

Дата: 12 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов’язав уряд Росії виплатити компенсацію в розмірі 1,5 тисячі євро журналісту Руслану Макарову, якого примусово помістили в психіатричну лікарню після того, як він подав до суду позов проти губернатора Алтаю, а проти нього самого порушили кримінальну справу про погрозу на адресу губернатора.

Про це повідомляє Дождь з посиланням на рішення Страсбурзького суду.

ЄСПЛ угледів в госпіталізації Макарова порушення права на свободу і особисту недоторканність (стаття 5 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод).

У рішенні суду зазначається, що люди, які страждають психічними захворюваннями, особливо уразливі, тому будь-яке втручання в їх права має ретельно перевірятися, а на будь-яке обмеження їх прав повинні бути “дуже вагомі причини”.

ЄСПЛ постановив, що держава зобов’язана виплатити журналісту 500 євро компенсації морального збитку і 1000 євро судових витрат протягом трьох місяців з дня набуття чинності постанови.

У 2012 році губернатор Алтаю Олександр Бердников заявив, що журналіст алтайських видань “Листок” і “Холодний білок” Руслан Макаров, який звинувачував керівництво регіону в корупції, – “психічно хвора людина, лікується у психіатра”.

Журналіст звернувся до правоохоронних органів із заявою про злочин у зв’язку з розголошенням лікарської таємниці і втручанням в приватне життя, а також подав позов про захист честі і гідності. Однак незабаром проти нього самого порушили кримінальну справу про погрозу вбивством Бердникову. Його примусово помістили в психіатричну лікарню, а пізніше взяли під варту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter