За рік через свою роботу загинули 74 журналісти – “Репортери без кордонів”

Дата: 19 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” повідомляє, що в 2016 році щонайменше 74 професійних і непрофесійних журналістів були вбиті у зв’язку з їхньою роботою.

Про це йдеться у заяві організації, оприлюдненій 19 грудня.

Більшість з них стали жертвами цілеспрямованого насильства. Ця цифра є меншою, ніж у 2015 році, коли у світі загинув 101 журналіст. Однак це падіння не вселяє оптимізму, тому що воно багато в чому пов’язано з тим, що велика кількість журналістів залишили країни, які стали занадто небезпечними – Сирію, Ірак, Лівію, Ємен, Афганістан і Бурунді, йдеться у заяві.

За оцінками “Репортерів без кордонів”, зменшення кількості убивств журналістів також пов’язано зі збільшенням самоцензури журналістів.

Наприклад, в таких країнах, як Мексика, самоцензура – це спосіб уникнути замаху на життя журналіста. У 2016 році Мексика стала найбільш небезпечною для журналістів серед країн, які не перебувають в стані війни, – в цілому там загинуло дев’ять журналістів.

Також, за даними організації, майже три чверті журналістів, убитих у 2016 році, були навмисно вбитими. В Афганістані, всі 10 журналістів, які були вбиті цього року, вбиті через професію.

“Репортери без кордонів” засуджують безкарність тих, хто вбиває журналістів, та відсутність дій з боку урядів багатьох країн, які часто самі зневажають свободу ЗМІ.

“Ця тривожна ситуація відзеркалює провал міжнародних ініціатив, спрямованих на захист журналістів, і це смертний вирок для незалежної звітності в тих областях, де всі можливі засоби використовуються, щоб ввести цензуру і пропаганду, особливо з боку фундаменталістських угруповань на Близькому Сході. Для того, щоб міжнародне право почало працювати, ООН повинне створити конкретний механізм для виконання своїх резолюцій. З приходом нового генерального секретаря ООН, Антоніо Гутерріша, в терміновому порядку потрібно призначити спеціального представника із захисту журналістів”, – зазначив генеральний секретар “Репортерів без кордонів” Крістоф Делуар.

Згідно зі звітом “Репортерів без кордонів”, найнебезпечнішим місцем у світі для журналістів лишається Сирія, на другому місці за рівнем небезпеки – Афганістан.

У всьому світі дві третини з убитих журналістів цього року припали на зони бойових дій. Майже всі з них були місцевими журналістами, що також свідчить про те, що міжнародні та закордонні медіа все частіше відмовляються посилати своїх власних репортерів до небезпечних гарячих точок за кордоном.

Нагадаємо, цього року в Україні один з керівників “Української правди” Павло Шеремет загинув в результаті підриву авто.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter