За минулий рік до Омбудсмана надійшла майже тисяча скарг про порушення прав ВПО та жителів окупованих територій

Дата: 27 Березня 2019
A+ A- Підписатися

За минулий рік до офісу Уповноваженої Верховної ради з прав людини надійшло 905 повідомлень про порушення прав ВПО та мешканців тимчасово окупованих територій, з яких понад 60% стосувалися припинення пенсійних виплат та інших видів грошової допомоги. 

Про це йдеться в щорічній доповіді Омбудсмана. 

На думку Уповноваженої, така тенденція свідчить про системну проблему в забезпеченні прав цієї категорії осіб на соціальний захист.

“Через процедуру верифікації та ідентифікації у травні 2018 року понад 160 тис. пенсіонерам-переселенцям було припинено виплату пенсії. При цьому, як було з’ясовано, у 70% цих випадків інформація про відсутність тривалий час ВПО за фактичним місцем проживання не підтвердилась. Така ситуація свідчить про безпідставність припинення пенсійних виплат і порушення гарантованого Конституцією України права цих осіб на соціальний захист”, – йдеться в доповіді. 

Переселенці змушені відстоювати свої права в суді, а тому лише за минулий рік в Україні винесли понад 15 тисяч рішень у подібних справах; 4,5 тисячі винесено у справах щодо припинення пенсійних виплат ВПО. 

Як відомо, у вересні 2018 набуло чинності рішення Верховного Суду щодо виплати пенсії переселенцям. Відтепер усі адміністративні суди на території України під час розгляду аналогічних справ мають використовувати його як зразок. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter