За суспільство без насильства: під Кабміном мітингують проти свавілля поліції

Дата: 05 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Понад сто активістів правозахисних організацій пікетують Кабінет Міністрів з вимогами припинити поліцейське свавілля та надати гарантії ефективного розслідування злочинів на ґрунті ненависті та злочинів, скоєних силовиками.

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA.

Організаторами акції виступили громадські організації “КиївПрайд”, “Центр громадянських свобод” та Українська Гельсінська спілка з прав людини, але прийшли також представники інших організацій та ініціатив. 

Учасники, зокрема, вимагають від уряду:

  • відновити зупинену реформу органів внутрішніх справ для побудови поліції як сервісної служби, пріоритетним напрямом якої є служіння потребам окремих громадян, суспільним групам та суспільству загалом;
  • забезпечити ефективне розслідування нападів та інших форм переслідування громадських активістів, журналістів, а також представників дискримінованих груп, зокрема ЛГБТ-спільноти, ромів тощо;  
  • запровадити практику обов’язкового розгляду та врахування в роботі висновків і рекомендацій, які були зроблені під час громадського контролю над поліцією.

Мітингарі також вважають, що чинний міністр внутрішніх справ Арсен Аваков має піти у відставку, оскільки він не впорався із правоохоронною реформою. Вони скандували “Поліціє, не ґвалтуй”, “За суспільство без насильства” та “Аваков – чорт”.

“Правоохоронні органи існують для того, аби в країні можна було реалізувати усі свої права. Є поліцейські, які намагаються це забезпечувати, але у системі дуже багато тих, хто тільки носить ім’я “поліцейський”, а не виконує те, що повинен за законом і совістю”, – зазначила під час свого виступу Олександра Романцова із “Центру громадянських свобод”.

Окрім декларації вимог, деякі учасники розповіли про власний досвід тортур з боку поліції, згадували про катування затриманих та зґвалтування у Кагарлику та нещодавні напади на представників ЛГБТІ-спільноти у Харкові та Житомирі. 

Акція під стінами Кабінету міністрів відбулася мирно. Деякі учасники із розгорнутими плакатами пішли уздовж вулиці Грушевського на майдан Незалежності. 

Сьогодні в урядовому кварталі мітингують з вимогою реформи поліції та відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з дев’ятої ранку. Загалом анонсувалось чотири акції, одна за одною.

Окрім того, мітинги із закликами звільнити з посади міністра Авакова відбуваються також у регіонах. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter