За шість років нікого не покарано за трагедію 2 травня в Одесі

Дата: 02 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Через шість років після подій 2 травня 2014 року в Одесі ніхто не був визнаний винним у смертях 48 людей.

Про це повідомляє Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні.

Зокрема, ані розслідування, ані судовий розгляд справ щодо сутичок у центрі Одеси, під час яких загинуло шість осіб, за останній рік суттєво не просунулися вперед. 

Що стосується справи учасника руху за єдину Україну, обвинуваченого, зокрема, у вбивстві прибічника федералізації країни, то за минулий рік було призначено близько 15 судових засідань.

Після виправдання у вересні 2017 року 19 учасників руху за федералізацію, обвинувачених у масових заворушеннях у центрі Одеси, апеляційний розгляд справи не зрушив з місця. Лише в лютому 2020 року, через два роки після його початку, суд постановив здійснити привід обвинувачених, які систематично не з’являлися в суд, що призвело до зволікань у розгляді справи.

Інфографіка Моніторингової місії ООН в Україні щодо розслідування трагедії 2 травня в Одесі

Розслідування подій на Куликовому полі так само не просунулося вперед протягом останнього року. Слідство не встановило осіб, які закликали натовп рухатися в бік Куликового поля з центру міста, та тих, хто підпалив Будинок профспілок в Одесі, що призвело до загибелі 42 осіб.

Головне кримінальне провадження щодо подій на Куликовому полі – проти трьох посадовців Державної служби України з надзвичайних ситуацій, які обвинувачуються в залишенні в небезпеці людей у підпаленому Будинку профспілок, – досі перебуває на стадії підготовчого судового засідання. Суд не повідомив належним чином двох потерпілих та не повернув обвинувального акта прокурору для вилучення з нього потерпілих, яких немає можливості належно сповістити.

Розслідування ролі працівників міліції в масових заворушеннях у центрі Одеси та на Куликовому полі також істотно не просунулося вперед за минулий рік. Судовий розгляд справи стосовно трьох працівників міліції, обвинувачених у перевищенні влади або службових повноважень, що призвело до загибелі 48 осіб, застряг на стадії підготовчого засідання. 

Так само не просунулося розслідування щодо дій заступника начальника ГУ МВС України в Одеській області та ексначальника ГУ ДСНС Одещини, оскільки вони перебувають у Російській Федерації або на тимчасово окупованій нею території, і Росія відхилила запит про їхню екстрадицію або про надання правової допомоги в розслідуванні.

Щоб відбулися зрушення в справі 2 травня, Моніторингова місія ООН з прав людини радить передати керування цим розслідуванням від одеської поліції до Головного слідчого управління Національної поліції, а також внести зміни до процедури заочного судового провадження (in absentia), що дозволить повний перегляд справи після затримання обвинуваченого, незалежно від того, був ухвалений вирок у справі чи ні.

Заочне провадження могло б стати альтернативою, якби законодавство передбачало можливість повного перегляду справи після ухвалення вироку відповідно до міжнародних стандартів з прав людини“, – зазначають у Моніторинговій місії ООН.

2 травня 2014 року в Одесі внаслідок сутичок між прибічниками Євромайдану та проросійськими активістами й пожежі в Будинку профспілок загинули 48 людей, ще 250 постраждали.

Також слухайте: дискусіяЗапит на справедливість: справа 2 травня в Одесі”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter