З минулого року в Україні скоїли 140 нападів на журналістів, але до суду скерували лише 14 справ – НСЖУ

Дата: 01 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

В Україні з початку 2017 року сталося 143 напади на журналістів, проте до суду на сьогодні скеровано лише 14 справ.

Про це під час громадських слухань щодо фізичної безпеки журналістів та стану свободи слова сказав голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, повідомляє “Укрінформ”.

За дев’ять місяців поточного року експерти зафіксували 64 інциденти фізичної агресії.

“По кожному ми скерували запити до Національної поліції, МВС, ГПУ та СБУ. Отримали інформацію, що зі 143 інцидентів до суду передано 14 ситуацій”, – зауважив Томіленко.

На слуханнях голова НСЖУ оприлюднив Декларацію на захист свободи слова напередодні президентських виборів 2019 року, де викладені сім пунктів, яких має дотримуватися кандидат на посаду очільника держави. Зокрема, поважати свободу слова, не чинити дій, що обмежують цю свободу, публічно засуджувати такі випадки, не перешкоджати роботі ЗМІ та не чинити тиск на них. Кандидати мають пообіцяти не використовувати правоохоронні органи для переслідування журналістів, а керівництво силових структур – щороку проводити публічні звіти щодо результатів розслідування злочинів проти представників медіа.

Також кандидати мають з повагою ставитися до всіх працівників ЗМІ, поважати чинне законодавство у сфері свободи слова, а законодавчі новації мають бути погоджені із журналістською спільнотою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter