З Криму видворили британську журналістку, яка писала про порушення прав людини

Дата: 12 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

У Криму окупаційна влада видворила з півострову британську журналістку-фрілансерку Маделайн Роуч, яка спеціалізується на висвітленні порушень прав людини на пострадянському просторі. Центральний райсуд Сімферополя також оштрафував журналістку за порушення правил в’їзду до Росії та журналістській діяльності на території Криму без акредитації російського МЗС.

Як повідомляє Радіо Свобода, силовики затримали Роуч вранці 7 лютого в хостелі Сімферополя, де вона зупинилася під час поїздки на півострів. Роуч звинуватили у відсутності медичної страховки та засудили за статтею про порушення іноземним громадянином правил в’їзду і перебування в Росії.

Адвокат за призначенням Андрій Семенець, якого запросили самі поліцейські, наполегливо рекомендував Роуч визнати провину, заплатити штраф і залишити Крим. Журналістка в суді стверджувала, що не виконувала нічиє редакційне завдання і приїхала до Криму, лише щоб познайомитися з героями своїх публікацій. У відповідь поліцейські заявили, що, за їхньою інформацією, вона зняла і пересилала відео зустрічі з кримськотатарськими сім’ями політв’язнів за допомогою месенджера на телефоні.

Роуч припускає, що співробітники правоохоронних органів встановили за нею спостереження та, можливо, відстежували її активність в інтернеті. Також поліцейські в суді заявляли про свідків, які розповіли про зустрічі з Роуч, однак назвати їх і допитати в суді відмовилися. На заяву Роуч про наявну у неї медичну страховку, яку вона оформляла для отримання російської візи, оперативники відповіли їй, що необхідна “спеціальна страховка для Криму”. Журналістка була оштрафована на чотири тисячі рублів і покинула півострів того ж дня.

Радіо Свобода зазначає, що раніше Маделайн Роуч опублікувала в The Moscow Times, Newsweek, The Globe and Mail та інших виданнях матеріали про порушення прав людини в Криму і про переслідування кримських татар. Статтю на сайті Aljazeera про повернення каральної психіатрії в діяльності російських спецслужб на прикладі справи заступника голови забороненого в Росії Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, поліцейські демонстрували в суді як доказ провини журналістки.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter