З перукарнями та парками, але без шкіл і садочків: Кличко про перший етап виходу Києва з карантину

Дата: 28 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Після 11 квітня в Києві може відбутися лише послаблення карантинних заходів, а не їхнє повне зняття. Наразі мерія підготувала план першого етапу таких послаблень, який буде реалізований із 12 травня, якщо не буде різкого збільшення кількості хворих на COVID-19.

Про це міський голова Києва Віталій Кличко заявив на брифінгу 28 квітня.

Він також одразу уточнив, що якщо під час послаблень не буде стійкої динаміки зниження захворюваності, то другого етапу послаблень не буде, а якщо буде погіршення, то всі повернуться до карантину.

Тож на першому етапі послаблень заплановано дозволити в Києві роботу непродовольчих магазинів загальною площею до 300 квадратних метрів з вимогою присутності не більш ніж одного відвідувача на 10 квадратних метрів та з обов’язковим санітарним обробленням приміщення двічі на день.

Великі торгові центри та магазини в них на першому етапі не відкриють.

Зможуть розпочати роботу перукарні та салони краси: за попереднім записом, не більш ніж один клієнт на кожну послугу одночасно і з вимогою санітарного оброблення робочого місця після кожного відвідувача.

Кав’ярні й ресторани матимуть можливість працювати на виніс, дотримуючись вимоги санітарного оброблення приміщення двічі на день.

Буде дозволено роботу тимчасових споруд (кіосків) із забороною споживання їжі та напоїв на місці.

Працюватимуть невеликі виробництва непродовольчих товарів та підприємства побутового обслуговування (ательє, побутові послуги тощо) із дотриманням вимоги не більш ніж один співробітник на 10 квадратних метрів і не більш ніж один клієнт на 10 квадратних метрів.

Дозволять роботу адвокатських та нотаріальних бюро, аудиторів – з вимогою присутності не більш ніж одного відвідувача на 10 квадратних метрів площі приміщення.

“У всіх установах і на підприємствах обов’язкова термометрія співробітників та відвідувачів. І обов’язкові правила безпеки. Якщо клієнт без маски – його або не впускають у приміщення, або це відповідальність надавача послуг, і він повинен забезпечити клієнта маскою”, – наголосив Кличко.

Також відкриють для відвідування парки та сквери. Там дозволять ходити групами не більш ніж по двоє людей. Або, якщо з дітьми, – двоє дорослих, двоє дітей.

Працюватимуть автокінотеатри.

Кличко сподівається, що уряд цього тижня внесе ринки до переліку об’єктів, яким дозволять працювати.

Він підкреслив, що на першому етапі послаблень зачиненими залишаться школи та садки, дитячі та спортивні майданчики. Прибережні зони відпочинку.

Громадський транспорт на першому етапі продовжить працювати в обмеженому режимі. Приватний бізнес має розв’язати питання підвезення своїх працівників на роботу.

Метро в столиці відкриється за рішенням уряду.

Кличко підкреслив, що в публічних місцях усі кияни мають дотримуватися правил безпеки й бути в масках.

У столиці продовжує діяти норма про обов’язкове закриття на карантин установ та підприємств, де буде виявлений спалах захворювання на коронавірус.

Наразі, за словами Кличка, в місті закрито на карантин три осередки спалаху вірусу – Києво-Печерську лавру, Іонинський та Покровський Голосіївський монастирі.

Нагадаємо, уряд посилив карантин по всій Україні із 6 квітня, а згодом продовжив його до 11 травня. За цей час поліція намагалася притягнути за порушення карантину сотні осіб, однак суди в 90% випадків стають на бік українців, коли розглядають подібні справи.  

Про те, які дії під час карантину загрожують штрафом і як покарання реалізовує правоохоронна система, читайте в матеріалі видання ZMINA “Стій, де маска!? Як вийти “сухим” із “підмочених” карантинних обмежень“.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter