З липня змінити виборчу адресу можна буде за спрощеною системою

Дата: 18 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Центральна виборча комісія ухвалила постанову, яка дозволить виборцям змінити виборчу адресу за спрощеною процедурою.

Про це повідомили на сайті Громадського холдингу “Група впливу”.

Заступник голови ЦВК Сергій Дубовик, презентуючи проєкт постанови під час засідання комісії, зазначив, що це знаковий документ в історії Центральної виборчої комісії, який обговорювався в колі фахівців, а також  із представниками громадськості. 

“Порядок відкриває можливості для голосування внутрішньо переміщеним особам, робить їх частиною територіальних громад, де вони фактично проживають. Ми врахували майже всі побажання, зробили все, щоб документ відповідав очікуванням, які сьогодні є в громадян, а саме – брати участь у місцевих справах”, – сказав він.

Постанова набирає чинності з 1 липня 2020 року. Виборці, які мають намір проголосувати не за місцем офіційної реєстрації, зможуть змінити виборчу адресу, вказавши іншу, фактичну адресу проживання, та обирати місцеву владу в тих громадах, де вони дійсно проживають. Для цього їм потрібно звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців (ДРВ) за місцем проживання особисто, онлайн (через електронний кабінет виборця на сайті Державного реєстру виборців) або через уповноважену особу.

Для підтвердження місця проживання людині знадобиться один з таких документів: 

  • договір оренди житла;
  • довідка про взяття на облік ВПО;
  • документ, що підтверджує догляд за особою;
  • документ, що засвідчує підприємницьку діяльність;
  • документ, що підтверджує право власності на житло;
  • документ, що засвідчує шлюб або родинні зв’язки.

Відомо, що нововведення діятимуть на всіх виборах – парламентських, президентських та місцевих, а також на референдумі.

За словами директорки Громадського холдингу “Група впливу” Тетяни Дурнєвої, ухваленою постановою ЦВК фактично поставила крапку в питанні доступу мільйонів громадян України до виборчого права. 

“Можна сказати, що це “останній нормативний рубікон”. Пройдено всі етапи – ухвалення Виборчого кодексу, підпис президента, публікація і, останнє, погодження нормативно-правових актів із законом. ЦВК поставила крапку в цьому законодавчому процесі, відкривши можливість для мільйонів громадян України нарешті голосувати без прив’язування до зареєстрованого місця проживання”, – каже Дурнєва.

Водночас вона нагадала, що змінити виборчу адресу для голосування на місцевих виборах можна буде з 1 липня до 9 вересня включно, а тому порадила виборцям не втрачати цієї можливості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter