ЄСПЛ покарав Азербайджан за помилування вбивці вірменського офіцера

Дата: 26 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини визнав, що дії Азербайджану з помилування і героїзації Раміля Сафарова надали йому безкарність за злочини, які він скоїв у 2004 році. Чоловік сокирою вбив вірменського колегу під час курсів НАТО в Угорщині та не заперечував, що зробив це через етнічну належність жертви. 

Про це повідомила суддя ЄСПЛ Анна Юдківська.

У січні 2004 року 26-річний старший лейтенант Раміль Сафаров приїхав з Азербайджану до Угорщини для проходження курсів англійської мови в межах програми “Партнерство заради миру” для військових з різних країн, які організовували за підтримки НАТО. На навчання приїхали також два вірменських офіцери – Гурген Маргарян і Айк Макучян.

Увечері 18 лютого Сафаров вийшов до магазину, купив точильний камінь та сокиру і пішов до готельного номера, де залишився сам, адже його сусід поїхав додому через сімейні обставини. Там він нагострив сокиру, з якою згодом вдерся до кімнати, де жив 25-річний вірменський офіцер Гурген Маргарян. 

Сафаров майже відтяв чоловіку голову, коли прокинувся сусід Маргаряна та почав кликати на допомогу. Однак азербайджанський офіцер пішов до наступної кімнати, де жив колега вбитого, та намагався потрапити туди. Згодом у поліції Сафаров розповів, що скоїв убивство за етнічними мотивами й що його вірменські колеги нібито робили заяви, які паплюжили пам’ять жертв конфлікту двох країн. 

Адвокати Сафарова ще до початку судового процесу пропонували екстрадувати його на батьківщину і провести суд над ним в Азербайджані, однак проти цього виступала Вірменія. У серпні 2012 року Сафарова видали азербайджанській владі, яка пообіцяла напередодні, що чоловік продовжить відбувати покарання на батьківщині. Він дістав в угорському суді довічне позбавлення волі. 

Однак того ж дня Сафарова звільнили, помилували, а згодом підвищили до майора, подарували квартиру і виплатили заробітну платню за всі вісім років, які він провів в ув’язненні. 

“Високі посадові особи прославляли його як “патріота” та “символ”, а сайт президента присвятив йому сторінку, де будь-хто міг залишити для нього привітання”, – розповідає суддя Юдківська.

Такі дії спричинили великий дипломатичний скандал та призвели до розриву дипломатичних відносин між Вірменією та Угорщиною.

У справі “Макучян і Мінасян проти Азербайджану та Угорщини” ЄСПЛ надав ваги тому, що вбивство було приватним рішенням хлопця, сталося вночі й поза навчальними годинами. Однак родичі жертв посилалися на статтю 11 Проєкту статей про відповідальність держав за міжнародні протиправні діяння, за якою держава є відповідальною, якщо “визнає” і “приймає як власну” певну поведінку. 

Відтак ЄСПЛ не знайшов порушення статті 2 Європейської конвенції з прав людини по суті, але визнав, що було порушено процедурну частину статті 2 конвенції, а також статтю 14 у поєднанні зі статтею 2, оскільки дії Азербайджану з помилування і героїзації вбивці фактично надали засудженому безкарність за злочини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter