Набуло чинності рішення Верховного Суду щодо виплати пенсії переселенцям. Що це означає?

Дата: 06 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Рішення Верховного Суду України щодо зразкової справи про відновлення виплати пенсії внутрішньо переміщеним особам, яке нещодавно набрало чинності, мають використовувати всі адміністративні суди на території України під час розгляду аналогічних справ. 

Про це повідомила координатор із питань надання правової допомоги “Право на захист” Юлія Трало, передає “Інтерфакс-Україна”.

На початку травня 2018 року Верховний Суд України завершив розгляд зразкової справи щодо оскарження припинення виплати пенсії та її відновлення переселенцям. Він ухвалив рішення, згідно з яким задовольнив позовні вимоги в повному обсязі та зобов’язав відновити виплату пенсії пенсіонерці з квітня 2017 року.

Після оприлюднення рішення управління Пенсійного фонду України подало апеляційну скаргу на рішення суду, але вже 4 вересня Велика палата суду відхилила подану апеляційну скаргу і залишила рішення без змін.

Цьому рішенню передувала копітка робота, яка проводилася і нашою організацією, і іншими правозахисними організаціями, благодійними фондами – як національним, так і міжнародними”, – зауважила Трало.

Тепер подібні справи, які стосуються виплати пенсій переселенцям, мають розглядати в спрощеному порядку, що прискорить їх розгляд.

“Це рішення Великої палати Верховного Суду є визначною віхою. Сподіваюся, що тепер ситуація для пенсіонерів-ВПЛ, яких ми побачили, і тих, які проживають на непідконтрольній території, зміниться на краще”, – розповіла заступник представника Агентства ООН з питань біженців в Україна Ноель Калхун.

За словами експертів, тепер суди, які зупинили розгляд аналогічних (типових) справ до набуття чинності рішення в зразковій справі, мають відновити провадження й ухвалити відповідні позитивні рішення. Для цього треба подати клопотання на адресу суду, де розглядається справа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter