Порошенку пропонують призначити сім недоброчесних антикорупційних суддів – Transparency International

Дата: 19 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя внесла подання президентові України Петру Порошенко про призначення 35 суддів на посади Антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, з них сім підозрюють у недоброчесності. 

Про це заявляє антикорупційна організація Transparency International.

Усього Вища рада правосуддя розглядала 39 кандидатур. У поданні – 22 судді, 11 адвокатів і два науковці, які претендують на посади Антикорупційного суду та Апеляційної палати ВАС. Серед фіналістів – сім правників зі “списку 55 негідних”, раніше опублікованого громадськими організаціями. Це судді Інна Білоус, яка виносила рішення про заборону мирних зібрань під час Революції Гідності, Валерія Чорна, у якої члени ВРП не стали питати про квартиру за 2,4 млн грн, Андрій Біцюк, Володимир Воронько, Віктор Маслов, Оксана Олійник та адвокат Сергій Мойсак.

Ще по дві кандидатури, як зазначають активісти, до кожної з інстанцій поставили на паузу.

Згодом під стіни ВРП проти призначення суддями Верховного Суду недоброчесних кандидатів прийшли активісти. Найбільші претензії мітингарів, як зазначають журналісти, стосуються саме членів Вищої ради правосуддя, які якраз і претендують на посади в новоствореному Верховному Суді

Якщо президент призначить антикорупційних суддів до кінця березня, то суд може запрацювати до початку червня 2019 року.

Нещодавно стало відомо, що в переліку переможців конкурсу претендентів на 78 вакантних посад у касаційних судах у складі Верховного Суду опинилися 16 фігурантів списку “31 недоброчесний”. Серед переможців конкурсу – племінник Сергія Ківалова і юрист Петра Порошенка. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter