“Враження, що адміністрація робить усе, щоб він не контактував зі світом”: рідні Сущенка розповіли про побачення з ним

Дата: 05 Червня 2019
A+ A- Підписатися

Незаконно засуджений у Росії український журналіст Роман Сущенко почувається в колонії Кіровської області більше-менш нормально та виглядає трохи краще, аніж чотири місяці тому під час останнього довгого побачення з рідними. 

Про це дружина й донька українського журналіста та бранця Кремля розповіли “Укрінформу”. 

Кімната, де проходило триденне побачення, виглядала, за словами рідних політв’язня, як коридор – вузька й довга:

“Вона мала вікно з ґратами, що впиралось у цегляну прибудовану стіну, були в ній двомісне ліжко та лавка, що перетворювалася на ще одне спальне місце, стіл, стільці, шафка, телевізор та холодильник. Як нам розповіли, усі меблі змайстровані ув’язненими”.

Настрій у Сущенка був радісним, адже він був дуже радий побачити рідних. 

“Батько розповів, що досі знаходиться в так званому “безпечному місці”, у камері разом із сусідом, окремо від інших в’язнів”, – розповіла донька політв’язня. 

Водночас Сущенко прийшов на побачення з рідними в теплому одязі: 

“Кілька светрів та куртка, стільки ж штанів, високі черевики. Коли ми запитали – чому так, він відповів, що у кам’яних стінах камери прохолодно, рухатися там особливо немає де, а сонце в Утробіно виглядає нечасто, тому не здатне нагріти будівлю в’язниці”.

Донька Сущенка Юлія додала, що політв’язень перебуває в колонії в інформаційному вакуумі, адже адміністрація не завжди передає йому листи.

“Деякі наші з мамою особисті речі вилучили (під час побачення. – Ред.) співробітники колонії – це гроші, документи, годинники, телефон та навіть дезодорант (бо він був рідким). Також забрали й листи та листівки зі словами підтримки від друзів і колег батька, які ми привезли з собою. Нам пояснили, що їх віддадуть трохи пізніше, після того як із текстами ознайомляться оперативники. Однак цього так і не сталося – й нам повернули листи вже після побачення, коли ми покидали колонію. Таке враження, що адміністрація колонії робить усе можливе, аби батько не контактував із зовнішнім світом. Інформаційний вакуум, в якому він весь час перебуває, пригнічує його. Батько не має можливості отримувати актуальні адекватні новини про Україну. Виявилося, що один із листів, який батько відправив ще в березні, безслідно зник й так і не дійшов до нас. Особливий він був тому, що в ньому містився малюнок турецького міста Стамбул. Батько дуже шкодував про його зникнення, оскільки вклав у роботу багато сил і часу”, – зазначила вона. 

Також донька журналіста розповіла трохи більше про режим дня в колонії. 

“Підйом о 5-й ранку, зарядка, сніданок, годинна прогулянка на вулиці, обід, вечеря та відбій о 21:00. Раз на місяць, якщо поталанить, його відводять у магазин, аби придбати якусь їжу та необхідні побутові речі. Через те що колонія має суворий режим, існує ліміт на передачі – одна на три місяці. З початку перебування в колонії він отримав лише дві посилки. Стільки ж разів його відвідав консул. Щомісяця до батька приїжджає адвокат, щоб передати актуальні новини з України та підтримати морально”, – зазначила вона. 

Наостанок Сущенко просив передати привіт і подяку за підтримку всім небайдужим та окремо дякував за організацію виставки його робіт у Нью-Йорку.

“У нього ця новина викликала неабиякий подив та радість. Сказав, що не міг навіть уявити, що його малюнки побачать за океаном”, – поділилася враженнями батька Юлія Сущенко. 

Як відомо, кореспондента інформагенції “Укрінформ” у Франції Романа Сущенка у вересні 2016 року затримали в Москві під час приватної поїздки. ФСБ назвала його кадровим службовцем головного управління розвідки Міноборони України, який нібито збирав секретні відомості про діяльність російських збройних сил і Росгвардії. Весь цей час Сущенко перебуває на території Росії під арештом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter