Історику Козловському припинили виплату пенсії, поки він їздив розказувати про полон і окупацію до Європи

Дата: 22 Червня 2018
A+ A- Підписатися

Визволеному з полону “ДНР” історику-релігієзнавцю Ігорю Козловському припинили виплату пенсії через те, що він у складі української делегації їздив до Брюсселя та Лондона, де розказував про злочини Росії на окупованих територіях.

Про це у мережі Фейсбук написали народний депутат Олексій Рябчин та координаторка громадської організації “Донбас SOS” Ольга Гвоздьова.

“Поїхати за кордон свідчити про полон, злочини Росії на окупованих територіях та отримати подяку від держави у вигляді припинення виплати пенсії. Чому? Бо переселенець, і маєш сидіти вдома. У мене це досі в голові не вкладається, хоч знаю, що за травень таких багато – тільки на “Донбас SOS” дзвонило близько 70. Загалом зараз близько 600 тис. пенсіонерів не отримують пенсії і Пенсійний фонд вважає це своєю економією”, – написала Гвоздьова.

За словами Рябчина, Козловському пояснили: причина припинення виплат у тому, що він як переселенець виїжджав за межі країни.

“Наразі він проходить процедуру поновлення виплат, однак це не виключає того, що після наступної поїздки за кордон ситуація не повториться”, – написав Рябчин.

До вирішення ситуації з Козловським пообіцяла долучитись і віце-спікерка Верховної Ради Ірина Геращенко. Вона повідомила, що вже готує з цього приводу запит до Пенсійного фонду.

Проблема має масовий характер

Водночас, як зазначають у коментарях користувачі та працівники громадських організацій, у травні ситуація з припиненням виплат пенсій переселенцям мала масовий характер.

Причому призупиняли виплати навіть тим пенсіонерам, які нікуди не виїжджали з місця реєстрації і сиділи вдома.

“Мені вже два місяці не платять. Після дзвінка на урядову гарячу лінію відписали, що якась служба – не вказано яка – їм нібито сказала, буцімто я “тривалий час” був відсутній за місцем реєстрації (що є відвертою брехнею) й пообіцяли все виплатити в липні. Сиджу, чекаю…” – пише інший історик-переселенець Віктор Губарев, який є знайомим Козловського.

Раніше правозахисники неодноразово називали дискримінаційною постанову уряду №365 під назвою “Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам” та вимагали її скасування.

“Постановою встановлюється, що структурні підрозділи з питань соціального захисту населення здійснюють перевірки місця проживання переселенців і складають акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї переселенців. Тільки після такої перевірки комісії з питань призначення соціальних виплат можуть приймати рішення про виплату переселенцям пенсій, соцвиплат, субсидій і пільг. А можуть і відмовити – у разі якщо переселенця немає вдома”, – зазначали у “Донбас SOS”.

Протиправність постанови визнав і суд: Окружний адміністративний суд Києва 14 грудня у своєму рішенні вимагав скасування постанови №365.

Учасники слухань при Комітеті з прав людини рекомендували Кабміну скасувати постанову від 8 червня 2016 року №365, затвердивши одночасно порядки призначення та контролю виключно стосовно щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Економлять гроші на вибори?

У своєму блозі на “Українській правді” депутат Рябчин говорить про чотири системні проблеми Міністерства соціальної політики, пов’язані з виплатою пенсій.

Перша з них – це штучні затримки із виплатами пенсій у травні. На його запити і запити правозахисних організацій у фонді відповідали, що це відбувається через “технологічні зміни механізму проведення верифікації”.

“Однак, за свідченнями переселенців, виплати зупиняли навіть тим, хто на окуповану територію не виїжджав жодного разу. За нашою інформацією, такі ж самі затримки продовжуються і в червні”, – пише депутат.

Друга системна проблема, за словами Рябчина, – це те, що переселенцям не виплачують накопичені борги з пенсій.

Депутат нагадує, що у квітні цього року Кабмін прийняв постанову №335, якою вніс зміни до свого ж Порядку призначення (відновлення) пенсій ВПО та фактично заблокував виплати “пенсійних боргів” переселенцям.

У документі зазначено, що “суми соціальних виплат, які не виплачені за минулий період, обліковуються в органі, що здійснює соціальні виплати, та виплачуються на умовах окремого порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України”. Але наразі тексту “окремого порядку” немає. Коли він буде розроблений та затверджений – невідомо.

Також не отримують виплати ті, хто відмовився від довідки переселенця, оскільки придбав на підконтрольній території житло.

На думку депутата, непослідовна політика уряду продиктована бажанням зекономити будь-якими засобами, тому він не дозволяє отримувати пенсії на загальних підставах тим, хто змінить місце реєстрації і відмовиться від довідки ВПО.

“Ці та інші проблеми є наслідком неналежної роботи міністра Реви (міністра соціальної політики – ред.), через що страждають тисячі переселенців. Два роки перебування на посаді – це достатній період для врегулювання болючих питань та уникнення ситуації з невиплатами, які виникли у минулому місяці”, – зазначає депутат.

Правозахисниця, виконавчий директор організації “Донбас СОС” Олександра Дворецька припускає, що таким чином уряд намагається зекономити гроші на передвиборчу кампанію.

“Тому що потрібно економити бюджет, а краще перед виборами це робити за рахунок тих, хто не є електоратом. Щоб на бігборди вистачило, на дитячий майданчик, дорогу між будинками та гречку. Щоб стрічку перерізати десь”, – написала Дворецька.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter