Вища рада правосуддя відклала рішення стосовно покарання судді, яка арештувала правозахисника Корнієнка

Дата: 04 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя перенесла засідання за скаргою судді Ірини Уханьової на рішення першої дисциплінарної палати ВРП про притягнення її до дисциплінарної відповідальності за арешт правозахисника Максима Корнієнка, який знімав на відео судовий розгляд у 2016 році.

Про це із зали засідання повідомила кореспондентка Центру інформації про права людини Євгенія Андреюк.

На сьогоднішньому засіданні суддя Уханьова заявила про те, що Корнієнко заважав проводити судовий розгляд того дня: бігав залою, махав руками та лякав представницю прокуратури.

Член ВРП запитав у судді, чим був мотивований вибір суворого покарання в цьому адміністративному правопорушенні, але у відповідь суддя заявила, що Корнієнко не проживав у їхньому населеному пункті, і тому його не можна було засудити до штрафу.

Члени ВРП також вказали на те, що Уханьова не могла розглядати справу 14 листопада 2016 року, оскільки була зацікавленою особою. На це суддя відповіла, що того дня вона була єдиною, хто міг це зробити. На запитання члена ВРП, у який саме спосіб Корнієнко заважав правосуддю, Уханьова відповіла, що вона злякалася і не знала, що робити. Крім цього, вона сказала, що того дня “був повний зал ромів, і вона не знала, чи вийде із залу”.

Максим Корнієнко

Присутня на засіданні прокурор Харківської обласної прокуратури просила залишити чинним рішення першої дисциплінарної палати про притягнення Уханьової до дисциплінарної відповідальності. Вона заявила, що Максим Корнієнко не вчинив правопорушення, а також що у судді були інші інструменти, щоб він перестав заважати слідству. Наприклад, вивести його із зали.

Сам Корнієнко заявив, що здійснював моніторинг дотримання прав і свобод на прохання ромської громади. Він спростував твердження судді про те, що нібито переміщався залою суду, та інші факти.

Доповідач ВРП заявив про порушення всіх процесуальних прав в адміністративному процесі і просив Раду залишити чинним рішення першої дисциплінарної палати. Після наради ВРП вирішила перенести засідання і остаточне ухвалення рішення.

Нагадаємо, 14 листопада 2016 року Ірина Уханьова заарештувала юриста, директора координаційного центру “Правозахисник” Максима Корнієнка на 15 діб, коли він вів спостереження за відкритими слуханнями у кримінальній справі стосовно двох представників ромської громади.

Корнієнко записував на мобільний телефон те, що відбувалося в залі суду, коли суддя наказала йому зупинитися, не надавши законного обґрунтування заборони.

Активіст відмовився припинити відеозйомку, а тому суддя покликала співробітників поліції, які забрали правозахисника і пред’явили йому звинувачення в “злісній непокорі законному розпорядженню або вимозі працівника міліції” за ст. 185 Адміністративного кодексу України.

Пізніше Апеляційний суд визнав Корнієнка, який відсидів 9 з 15 діб адміністративного арешту, невинуватим.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter