“Вірю, що мене або обміняють, або ще якимось чином звільнять”: політв’язень Карпюк розповів про свій стан

Дата: 13 Червня 2019
A+ A- Підписатися

Український політв’язень Микола Карпюк, якого у 2016 році засудили за нібито участь у Чеченській війні, вірить, що його обміняють або звільнять будь-яким іншим способом. 

Про це він розповів в інтерв’ю Громадському. 

Карпюк відповідав на запитання журналістів через свого адвоката Олексія Барановського. Політв’язень розповів, що у в’язниці він отримує новини з Україні та світу, але додав, що передплата на газети та журнали в нього закінчиться наприкінці цього року. Українець каже, що ув’язненні він почуває себе задовільно, але особливу тугу відчуває, коли розуміє, що не може бачити рідних: 

“Я спокійний щодо своєї долі, вірю, що мене або обміняють, або ще якимось чином звільнять, а якщо немає – покличе до себе Всевишній. Здоров’я поки що вистачає, а ось тягар розлуки з родиною нестерпний. Особливо прикро, що не можу брати участь у вихованні свого сина Тараса”.

Карпюк сказав, що розуміє, що питання бранців Кремля в українських політиків зараз стоїть не на першому місці, проте закликав їх не забувати про незаконно засуджених:

“Розумію, що цей рік виборний, українським політикам особливо не до нас, то одні вибори, то інші, але не слід усе-таки забувати про долі українців, яких утримують у російських в’язницях”.

Карпюк та Клих своєї провини не визнають

Українець розповів, що за час ув’язнення йому писали листи дуже багато людей з різних країн. Він подякував їм за підтримку. 

“Мені листи приходять із 16 країн, я порахував. І з України, і з Росії, з Австралії, Америки, Європи, країн Прибалтики. Всім дуже вдячний за слова підтримки, це дуже допомагає. Вибачте, якщо не всім виходить відповідати, марки швидко закінчуються. А щоб через електронну систему відповідати (або систему “Росв’язень”) – замовляйте, будь ласка, бланк відповіді”, – сказав Карпюк. 

Політв’язень висловив захоплення росіянами, які проводять пікети за звільнення українських політв’язнів та закликають до обміну ув’язненими:

“Спасибі вам. Потрібна велика мужність, особливо щоб проводити такі акції в Москві. І звичайно, слова подяки російським адвокатам, які захищають наших моряків та інших політв’язнів”.

Наостанок Карпюк нагадав, що досі вважає справу проти нього та Станіслава Клиха сфабрикованою. 

“Нашу кримінальну справу сфабрикували через тортури, загрози сім’ї, заради досягнення “зірочок” і нагород. Але я ніколи не був у Чечні, не скоював цих злочинів, у яких мене звинувачують. А для них будь-які засоби хороші. Людина для них – ніщо”, – підсумував він.

Як відомо, Микола Карпюк ув’язнений у Росії за звинуваченнями в злочинах під час Чеченської війни 1994–1995 років. Разом із ним за сфабрикованою справою засудили ще одного українця, Станіслава Клиха. Обидва чоловіки заперечують свою провину і заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно, а свідчення і зізнання були отримані російським слідством під тортурами.

Правозахисний центр “Меморіал” у Росії визнав їх політв’язнями. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що засуджені в Росії Карпюк і Клих стали жертвами “пародії на правосуддя”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter