Від кінця лютого в Україні зникли безвісти понад 1,2 тисячі дітей

Дата: 13 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україні зареєстрували 1 тисячу 112 звернень про зникнення безвісти дітей. 

Про це на брифінгу повідомила радниця–уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук.

Кількість зниклих безвісти дітей, за словами посадовиці, становить 1 тисячу 214. В розшуку на сьогодні залишаються 90 дітей, а серед вже знайдених двоє були мертвими. 

“Якщо ви не знаєте місце перебування дитини чи вашого родича, то спершу зверніться до Нацполіції, а вже потім допомагайте їм власними розшуками. Дуже часто люди спочатку самі тижнями шукають по родичах, а в цей момент втрачається час”, – порадила Герасимчук. 

Посадовиця зазначила, що 2 тисячі 389 дітей насильно вивезли до Росії: “Частково ми знаємо, хто ці діти та де вони знаходяться. Частково ведуться пошукові дії. Задіюються максимально різні міжнародні організації, зокрема Міжнародний Червоний Хрест”.

Серед таких кейсів є випадки розлучення дітей з батьками й, як каже Герасимчук, мова йде не тільки про Маріуполь, але й про інші тимчасово окуповані території. 

Ще у квітні у РФ почали говорити про спрощення усиновлення росіянами українських дітей, депортованих до країни, однак досі у публічному полі не з’являлось новин про ухвалення таких змін. 

“Але варто не забувати, що є таємниця усиновлення і навряд про усиновлення будуть писати у соцмережах. Хоча хто знає, чого чекати від Росії”, – додає Герасимчук. 

Наразі Національна соціальна сервісна служба, яка є уповноваженим органом щодо усиновлення в Україні, не отримувала ніяких повідомлень з боку Росії з відповідними проханнями, як того вимагає Конвенція ООН з прав дитини, учасницею якої є РФ: “Навіть якщо такі запити будуть надходити, то дозволу не буде”. 

Розповіла Герасимчук й про процес повернення депортованих дітей, зазначивши, що кожний такий випадок є індивідуальним. 

Фото: Christopher Morris VII/UNICEF

“Кожен випадок повернення – це окремий алгоритм, окрема дія та окрема спецоперація. Якогось загального алгоритму швидше за все не буде. Повернення відбувається виключно переговорним шляхом”, – каже вона. 

Станом на 13 травня, за даними Офісу генерального прокурора, внаслідок російської агресії в Україні загинули 226 дітей, а кількість поранених сягнула 420. Герасимчук зазначила, що нині 218 дітей продовжують лікування у медичних закладах, а найбільше серед тих, хто звернувся за допомогою, дітей у віці від 7 до 14 років – близько 51%.

Більшість дітей, а саме 93% отримали мінно-вибухові та вогнепальні поранення. Також 14 дітям ампутували кінцівки. 

Розповіла посадовиця й про евакуацію закладів, в яких на цілодобовому перебуванні знаходились діти-сироти чи позбавлені батьківського піклування. З 264 таких закладів 83 перемістились на безпечні території в Україні, а 181 заклад – за кордон. Найбільше з них переїхали до Польщі – 47%, ще 14% до Німеччини, 6% до Австрії, 5% до Італії й 4% до Туреччини.

Загалом, як каже Гарасимчук, кількість дітей, які отримали травму через війну, можна оцінити у понад 7 мільйонів: 

“Коли мене питають, а скільки українських дітей отримали травми, пов’язані з війною, то я кажу, що це понад 7 мільйонів дитячого населення України. Це абсолютно кожна дитина, яка чула сирени, бачить реакцію батьків та їхнє переживання, яка змушена була переїхати по території країни чи за її межі, яка втратила можливість ходити до школи, яка чекає маму чи тата, а інколи й обох батьків, які захищають Україну на фронті”.

В Україні готують державну програму психологічної допомоги, але нині цю сферу покривають громадський сектор та міжнародні організації. Герасимчук розповіла, що її сім’я була змушена звернутись за психологічною допомогою, адже в її 13-річної доньки почались панічні атаки. 

Посадовиця порекомендувала тим, хто потребує такої допомоги, використовувати: 

  • онлайн-платформу “Розкажи мені”;
  • чат-бот “Друг. Перша допомога”;
  • фонд “Маша” та центр нейропсихології “Рівновага”;
  • колцентр “Варто жити”
  • студія DONT-PANIC. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter