“Ви захопили владу в міській раді”: чиновник з Житомирщини порадив жінкам народжувати дітей, а не займатися політикою

Дата: 07 Червня 2019
A+ A- Підписатися

У Житомирі член виконкому міської ради Руслан Годований під час засідання пожалівся, що в органі стало занадто багато жінок, а тому їм слід піти додому та народжувати дітей. 

Увагу до висловлення чиновника привернуло місцеве видання “Житомир.info”.

Під час засідання, де мали обговорювати питання проведення урбаністичного фестивалю, між Годованим та іншими членами виконкому виникла суперечка щодо доцільності проведення заходу. Зокрема, йому було незрозуміло, навіщо залучати мешканців міста до управлінських рішень. Натомість він відповів так: 

“Основний ресурс, якого сьогодні не вистачає, і він обмежений, – це людський ресурс. Не стільки економічний, скільки людський. От цього я, на жаль, не бачу. Я бачу “ґендер”, “ґендер”, через кожне слово “ґендер”. Я розумію, що жінки бачать ґендер і вони вже захопили владу”.

Далі Годований звернувся до секретарки Житомирської міської ради Наталії Чиж

“На жаль, говорять про ґендер для всіх, але роблять тільки для жінок. Я бачив, як ви зреагували. Я розумію, що ви, жінки, вже захопили всю владу в міській раді, вас уже більше, ніж чоловіків. Я розумію, що нас треба захищати, але я також розумію, що вас потрібно відправляти народжувати дітей. І я це говорю постійно: хлопці, нам треба прививати сімейні цінності для громади міста. Ми абсолютно захопилися питанням кар’єри і так далі. Це потрібно, але у нас сьогодні все менше, менше і менше населення в Житомирі. Я кажу: давайте ми будемо прививати сімейні цінності”.

На відповідь чиновниці про те, що ґендерна рівність передбачає рівні можливості для обох статей, Годований продовжував: 

“Люди з різними можливостями (фізичними і розумовими), вони можуть мати рівні можливості. Але, вибачте мені, якщо слона оцінювати, як він лазить по деревах, а рибу, як вона плаває, то можливості в них трошки різні. Не можуть чоловіки дітей народжувати, скільки ви можливості не давайте. А жінка може, що ви із цим не робіть. Фізіологію не перепреш”.

Водночас експертка з недискримінації Центру прав людини ZMINA Ірина Виртосу вважає, що своїми висловлюваннями Годований не лише дискримінує одразу кілька вразливих груп, а й демонструє службову некомпетентність та невідповідність посаді.

“Я такої добірної мови ворожнечі давно не чула. Перепало всім: і жінкам, і людям з інвалідністю, і населенню Африки… Мені сумно знати, що в Україні є такі можновладці, які, окрім “народжувати, бо нема кому працювати”, нічого іншого не пропонують. Для них нічого не значить закон, яким закріплено поняття “рівні можливості”. Руслан Годований не розуміє, що сьогодні він при владі, і дозволяє собі таке зневажливе ставлення до інших людей. А буквально через 10–15 років, опинившись у категорії “людей старшого віку”, він сам може стати тим, кого дискримінують. Тобто якщо він не замислиться над тим, що значить рівні можливості і повага до інших, і не дбатиме про це, перебуваючи при владі, він може наразитися на зневагу, коли сам буде у вразливому становищі. А невміння чути своїх колег, які закликають до здорового глузду, узагалі ставить під сумнів його компетентність і в інших питаннях – економічній, культурній, освітній та інших сферах. І це не питання “іншої позиції”, це відкрите дискримінаційне ставлення, мова ворожнечі, яка є підставою для суспільства вимагати вибачення, або й звільнення з посади”, – обурюється Виртосу.

Відомо, що член виконкому Житомирської міськради не єдиний український чиновник, який боїться “ґендеру”. Наприкінці минулого року секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов розкритикував Урядову уповноважену з питань ґендерної політики Катерину Левченко, яка обіцяла звернутися до Служби безпеки України через “поширення в обласні та міські ради звернень із закликами захистити “інституцію сім’ї” в Україні. Тоді він розповів про “сотні ґендерів”, які загрожують Україні

Незадовго до цього схожу думку висловлювала деканка педуніверситету та його дружина Ганна Турчинова, яка окрім ґендерних питань лякала українців ЛГБТ-співгромадянами, які нібито “потребують нової крові та плоті” українських дітей.

Центр прав людини ZMINA спеціально готував матеріал з відповідями на основні тези українських поборників “традиційних цінностей”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter