Веджіє Кашка різко стало гірше в момент, коли слідчий вилучив у неї гроші – адвокат

Дата: 06 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

Різке погіршення стану здоров’я ветеранки національного руху кримських татар Веджіє Кашка, що призвело до смерті, настало в момент вилучення у неї грошей слідчим російського МВС у Криму Михайлом Рудковським.

Про це Крим.Реалії повідомив адвокат Микола Полозов з посиланням на матеріали дослідчої перевірки за фактом загибелі Кашка.

“Згідно з матеріалами перевірки, громадянин Туреччини Юсуф Айтан передав Веджіє Кашка 60 тисяч рублів. Після затримання гроші у Кашка були вилучені під протокол, у якому не було її підпису. У матеріалах перевірки зазначено, що вона відмовилася це робити. А також – що істотне погіршення стану здоров’я настало в момент цієї процесуальної дії”, – розповів адвокат.

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, що проводилася в межах дослідчої перевірки, смерть Веджіє Кашка настала внаслідок атеросклеротичної хвороби серця.

“Однак фахівці у своїй експертизі не змогли відповісти на запитання, чи існує причинно-наслідковий зв’язок між діями силовиків і станом здоров’я Кашка. Для цього їм не вистачає інформації про поведінку співробітників Росгвардії та ОМОНу під час затримання Кашка. З іншого боку, є свідчення лікаря Білогірської лікарні, який розповів, що різке погіршення стану здоров’я, за наявності атеросклеротичної хвороби серця, може статися через психофізіологічні навантаження. А це вже досить серйозні суперечності”, – пояснив адвокат.

Як саме поводилися співробітники Росгвардії під час затримання Веджіє Кашка, дослідча перевірка встановити не змогла.

“Слідчий звернулася до Росгвардії з вимогою провести службову перевірку дій їхніх співробітників на момент затримання. У Росгвардії, пославшись на державну таємницю, передбачувано відмовилися це робити. Цікава деталь: двоє співробітників Росгвардії, які були присутні під час затримання, до 2014 року працювали в підрозділі “Беркут” у Криму. Цілком припускаю, що у них був мотив неприязні до кримських татар. Хоча на папері всі вони в один голос стверджують, що нічого страшного не відбувалося”, – розповів Полозов.

23 листопада 2017 року Сімферополі російські силовики затримали групу кримських татар – Казіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджи. Їх підозрюють у вимаганні коштів у громадянина Туреччини. Під час затримання російськими силовиками стало зле ветеранці кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Пізніше жінка померла.

Раніше повідомлялося, що у фігурантів цієї справи серйозні проблеми зі здоров’ям. У Дегерменджи – хронічна астма, Чапух у СІЗО переніс мікроінсульт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter