“Вчора нас гнали, а сьогодні ріжуть та вбивають”. Сім’я вбитого у Львові рома розповіла, ким він був

Дата: 25 Червня 2018
A+ A- Підписатися

У суботу, 23 червня, невідомі в масках напали на тимчасовий ромський табір у лісовому масиві на околиці Львова, де проживали 14 осіб – 10 дорослих та чотири дитини. У результаті нападу загинув один хлопець, а поранення дістали четверо. Пізніше поліція Львівщини повідомила про те, що затримала дев’ять осіб, причетних до вбивства.

Видання “Заборона” поговорило з ромським правозахисником та депутатом Ужгородської міськради Мирославом Горватом, який розповів про те, ким був убитий хлопець і як його родина переживає ці події.

Мирослав Горват спілкується з родиною вбитого

Вбитого хлопця звали Давид Пап. Він народився та мешкав у рідному селі Баркасово (Мукачівський район) на Закарпатті. Після закінчення школи хлопець часто виїжджав до великих міст на заробітки. У Львові, де його вбили ультраправі молодики з організації “Твереза і зла молодь”, Давид займався збором металолому.

За словами Горвата, родина вбитого – “добрі справедливі люди, працюють на полях в інших людей, не крадують, часто виїжджають за кордон працювати”. Через убивство сім’я боїться їхати до Львова за тілом, а тому попросила відправити його до Мукачівського району.

“Мені розповіли, як вбивали хлопця. Його пирнули ножем та тягнули його вгору, випустили кишки. Роми Закарпаття переживають дуже важкі часи. Ми ніколи не відчували такого жаху, що нас нема кому захистити. Вчора нас гнали, били, а сьогодні ріжуть та вбивають”, – зазначив у розмові з журналістом правозахисник.

У результаті нападу на табір у Львові також постраждав молодший брат Давида. Зараз він знаходиться в лікарні.

Наразі всіх потерпілих ромів, на який напали ультраправі, поселили у безпечне місце.

“Наразі потерпілих поселили в безпечне місце, вони будуть на повному забезпеченні міської влади, з охороною. Буде посилено патрулювання екіпажів у тому районі, де їх поселили”, – повідомила представниця управління з дотримання прав людини у поліції Львова Оксана Санагурська.

Також чиновниця повідомила, що зараз усі нападники затримані. Частина з них виявилась неповнолітніми, їм надана правова допомога. Медичної допомоги вони не потребували.

Санагурська підтвердила, що нападники позиціонують себе як організація “Твереза і зла молодь”. Наразі встановлена причетність більше нiж десятка людей до цієї організації. Вони знаходяться в поліції. Пізніше стало відомо, що серед підлітків є учні двох львівських шкіл.

Їхні дії кваліфіковано слідчими як “умисне вбивство, вчинене групою осіб за попередньою змовою”. 

Більше про організацію, до якої входили вбивці, розповіло видання Zaxid.net

Виявилось, що це незареєстрована організація, яка досі не фігурувала в повідомленнях ЗМІ, загальна кількість членів якої досі невідома, однак, судячи з кількості підписників на їхні сторінки в соцмережах, таких всього кілька десятків.

У “Тверезої та злої молоді” є створені цього року Youtube- і Telegram-канали, де публікували відео з “сафарі” на ромів. Цікаво, що до 24 червня цього року відеоканал організації називався Lemberg Jugend (назва схожа на відому назву молодіжної нацистської організації в гітлерівській Німеччині). Однак після вбивства його перейменували в “Оаьта Втвтв ті”.

Дописи в Telegram-каналі ультраправих 

У Telegram-каналі молодики публікували “мотивуючі фрази в нацистському дусі або картинки”.

Символ організації – перехрещені бейсбольні бити та хокейна воротарська маска, навколо яких є напис “Твереза і зла молодь”.

Символ ультраправої організації “Твереза і зла молодь”

За інформацією медіа, раніше на відео в Youtube організація використовувала символ іншого ультраправого українського угрупування Misanthropic Division.

Нагадаємо, останнім часом сталося декілька нападів на ромські табори в різних областях України. 23 травня на Тернопільщині група молодиків спалила ромський табір. 9 травня в селищі Рудне, поблизу Львова ромське поселення спалили невідомі. 22 квітня в Києві учасники праворадикальної громадської організації “С14” вигнали ромів з табору на Лисій горі, а також спалили їхні речі та намети. 7 червня представники “Національних дружин” Києва знищили ромський табір, що знаходився в Голосіївському парку. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter