Убивства 70-х років у Камбоджі визнали геноцидом: двом лідерам червоних кхмерів присудили довічне

Дата: 16 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Суд визнав винними двох колишніх лідерів режиму червоних кхмерів у Камбоджі в геноциді та засудив їх до довічного ув’язнення.

Про це повідомляє BBC News.

 

Червоні кхмери – партизанський комуністичний рух у Камбоджі, який захопив та утримував владу в 70-х роках. Після захоплення столиці країни в 1975 році вони встановили диктаторський режим. Зокрема, масово вбивали міське населення та інтелігенцію, забороняли писемність, іноземну мову та гроші, а всі сільськогосподарські угіддя в країні перетворили на комуни з 18–20-годинним робочим днем.

Експерти розповідають, що під час геноциду кхмери розстрілювали та забивали людей палицями, також були відомі факти масових убивств дітей, до яких залучали неповнолітніх.

У 2014 році двох лідерів руху – 92-річного Нуон Чеа і 87-річного Кхієу Сампхана – визнав винними в геноциді місцевий суд. Наразі трибунал, підтриманий ООН, засудив чоловіків до довічного ув’язнення.

Нуон Чеа та Кхієу Сампхан

Журналісти BBC підкреслюють, що новий вердикт уперше в міжнародній судовій практиці визнає події 1970-х років у Камбоджі геноцидом:

“Злочини червоних кхмерів уже давно називають “камбоджійським геноцидом”, але науковці та журналісти протягом багатьох років обговорювали це питання”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter