Важкохворого політв’язня Бекірова можуть перевести до Армянська, де немає умов для тримання – адвокат

Дата: 01 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Важкохворого активіста Едема Бекірова, якого російські силовики незаконно тримають з кінця минулого року в СІЗО Сімферополя,  можуть вивезти до ізолятора в Армянську, де немає умов для його утримання.

Про це розповів його адвокат Олексій Ладін

Вивезти Бекірова до Армянска можуть через те, що справу активіста, обвинуваченого в зберіганні боєприпасів, передають до суду міста. 

“За непідтвердженою інформацією, є ймовірність, що справу буде розглянуто в суді Армянська. Як ми знаємо, слідчий ізолятор у Криму один, якщо справа буде розглядатися в Армянську, то Едем Бекіров міститиметься в ІТТ, умови якого абсолютно не пристосовані для утримання такої тяжкохворої людини. Це фактично рівносильно смерті”, – заявив Ладін. 

Вивезти до Армянська Бекірова можуть вирішити, адже, за версією російських силовиків, яку вони підтверджують показами таємного свідка, злочин активіст мав намір скоїти на території селища Рисове, що розташоване біля міста: 

“Є припущення, що вони хочуть вислати справу до Армянська саме для того, щоб ускладнити ситуацію для захисту. Все це звинувачення, взяття під варту – все це робиться, щоб ускладнити життя Едему Бекірову. Не просто ускладнити. Я хочу ще раз повторити: це питання життя і смерті”.

Також Ладін розповів, що на його звернення щодо невиконання рішення ЄСПЛ у справі Бекірова, які адвокат надсилав Уповноваженій з прав людини у РФ Тетяні Москальковій, досі залишаються без уваги. 

“Пані Москалькова і її апарат досі немає не дали жодної відповіді. Я маю припущення, що Мін’юст і Федеральна служба виконання покарань вважають, що вони виконали рішення ЄСПЛ. Наразі аналізуються медичні документи, найближчим часом у ЄСПЛ будуть віддані доповнення”, – додав адвокат. 

Як відомо, на початку червня підконтрольний Кремлю Київський райсуд Сімферополя на два місяці продовжив арешт активісту Едему Бекірову. Тоді російські слідчі на засіданні заявили, що не бачать причин змінювати міру запобіжного заходу Бекірову, який хворіє на цукровий діабет. 

Про критичний стан здоров’я Бекірова, який має першу групу інвалідності, вже неодноразово розповідали його захисники та родичі: за п’ять місяців, проведених у СІЗО, в нього почали з’являтися виразки на ногах, мучать судоми, а інсулін в ізоляторі йому колють тричі на день. Наприкінці травня чоловіку різко стало погано: він почав кашляти кров’ю та задихатись.

ДОВІДКА. Жителя селища Новоолексіївка Херсонської області Едема Бекірова російські силовики затримали на в’їзді до Криму вранці 12 грудня минулого року. Він прямував до півострова для відвідування 78-річної матері та родичів. Пізніше його доставили в будівлю ФСБ Росії в Сімферополі. Бекірову закидають розповсюдження і транспортування більш ніж 10 кілограмів тротилу і 190 бойових патронів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter