В уряді Молдови хочуть, щоб виплати за рішеннями ЄСПЛ відшкодовували судді та прокурори

Дата: 12 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції Молдови подало в суд на 37 суддів, прокурорів і чиновників, через яких, як уважають у відомстві, республіка програла процеси в Європейському суді з прав людини. Мін’юст хоче, аби саме вони відшкодували збитки через виплати компенсацій за рішеннями ЄСПЛ.

Про це пише видання “Закон і бізнес”.

“Міністерство юстиції від імені Молдови вперше починає цивільний процес проти фізичних осіб, які займають високі державні посади в судовій системі, прокуратурі, а також в інших державних установах, з чиєї вини Молдова програла в ЄСПЛ”, — цитує видання міністра юстиції Владимира Чеботаря.

За його словами, мова йде про незаконний перегляд остаточних рішень, нелегальне ув’язнення людей, поширення особистих даних, розгляд справ за відсутності заявників.

“Так буде кожного разу, коли проти Молдови будуть застосовані санкції за неправильні дії цих людей”, — сказав міністр, додавши, що для відшкодування збитків вилучатиметься майно осіб, з вини яких країна програла в ЄСПЛ.

Він також відзначив: мова йде про суддів з місцевих інстанцій, Апеляційної палати, Вищої судової палати, а також про представників місцевих прокуратур і Генпрокуратури. Міністерство юстиції найближчим часом оприлюднить список цих осіб.

У 2014 році ЄСПЛ зареєстрував понад 1000 позовів проти Молдови. На підставі рішень суду республіка була зобов’язана виплатити більш як 8,7 млн леїв (понад 423 тис. доларів).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter