В Україну не пустили шукача притулку з Узбекистану. Чоловік 5 днів просидів в аеропорту без їжі

Дата: 09 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Державна міграційна служба відмовила у наданні статусу біженця громадянину Узбекистану Ісомідіну Ізбосарову, який 3 листопада прилетів в Україну з Єгипту і звернувся по притулок через загрозу переслідування на батьківщині.

Ісомідін Ізбосаров

Про це повідомляють правозахисники з проекту “Без кордонів”.

За їхніми даними, Ісомідін Ізбосаров 3 листопада прилетів до київського аеропорту “Бориспіль” з Хургади та повідомив прикордонників, що прагне звернутися за притулком в Україні. Однак в Україну він допущений не був. З  3 по 8 листопада Ісомідін перебував у аеропорту без їжі. Протягом цього часу він двічі намагався вчинити самогубство через загрозу примусового видворення до Узбекистану.

“Без кордонів” також повідомляє, що 8 листопада до Ізбосарова допустили представників офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, а після цього – співробітників Державної міграційної служби.

“Останні відмовили у розгляді його звернення із проханням про притулок, пояснюючи це відсутністю причин для отримання захисту в Україні”, – йдеться у повідомленні “Без кордонів”.

В ніч з вівторка на середу Ісомідіна Ізобарова видворили до Єгипту, звідки існує реальна загроза його депортації до Узбекистану.

У “Без кордонів” також повідомили, що в 2000 році Ізбосарову присудили сім років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Зараз він знову перебуває у розшуку.

Правозахисна організація “Меморіал” визнала Ізбосарова Ісоміддіна політичним в’язнем.

Повернення біженців до країни, де їм загрожує небезпека категорично заборонене Конвенцією ООН 1951 р. “Про біженців”. Україна ратифікувала Конвенцію 2002 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter