В українських в’язницях перебувають тисячі людей без паспортів: як та навіщо Україна має їм допомагати?

Дата: 25 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Станом на початок жовтня минулого року в українських в’язницях перебувало 3,5 тисячі людей без паспорта та майже 200 осіб без громадянства.

Такі дані озвучило Міністерство юстиції у відповідь на депутатський запит, який надіслала депутатка Ірина Суслова.

За словами нардепки, більшість засуджених без паспорта та громадянства має всі підстави для отримання документів, але через суб’єктивні фактори та відсутність коштів для сплати мита цей процес гальмується.

“Пенітенціарна система наразі перебуває не в кращому стані, але становище осіб без громадянства за ґратами подвійно тяжке. Вони практично позбавлені шансів на подальшу соціалізацію, бо після виходу на волю залишаються без засобів до існування, без шансів знайти пристойну роботу, без можливості отримати хоча б мінімальний пакет соціальних послуг”, – зазначає Суслова.

Отримання паспорта громадянина України, на думку депутатки, знизить шанси на рецидив злочину, підвищить рівень безпеки в суспільстві та послабить навантаження на саму пенітенціарну систему:

“За дев’ять місяців 2018 року більше 2 тисяч засуджених отримали паспорти. Але, очевидно, цього недостатньо, адже ще більше в’язнів досі знаходяться в невизначеному статусі”.

Щоб вирішити проблеми осіб без громадянства, які відбувають покарання в українських тюрмах, у вересні минулого року в парламенті зареєстрували законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання особою без громадянства”. Автори, серед який є й депутатка Суслова, пропонують створити процедуру визнання особою без громадянства, що надасть змогу таким людям законно перебувати на території України, а також отримати документ, що посвідчує їх особу та підтверджує законність проживання.

“Також проектом передбачається внести зміни до низки законів України, щоб люди, які звернулись із заявою про визнання особою без громадянства, мали право на безоплатну вторинну правову допомогу та були звільненими від сплати судового збору та авансового внеску за виконання судових рішень, що стосуються оскарження рішень про визнання особою без громадянства”, – пропонують автори документа.

Останнім часом в Україні активно намагаються погодити з європейськими стандартами умови тримання людей у пенітенціарних установах. У вересні минулого року Міністерство юстиції України розробило нові правила внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, які дозволяють ув’язненим носити бороди, курити в карцерах і спілкуватися безпосередньо з адміністрацією. Також уряд затвердив нові норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах та інших місцях неволі, а нещодавно парламентарі запропонували розглянути питання збільшення норми площі в камері для однієї взятої під варту особи. Їх не переглядали з часу ухвалення відповідного закону в 1993 році. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter