В Україні ввели квоти для працівників після 45 років. Експертка прокоментувала нову норму

Дата: 19 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Пенсійна реформа передбачає, що кількість співробітників компанії старше 45 років має становити не менше ніж 4% від загальної чисельності працівників.

Про це на засіданні уряду 18 жовтня заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє Українська правда. 

“Люди іноді говорять про те, що мені більше 45 років, і я не можу знайти собі роботу. Так от ми  ввели квотування, що люди  більше 45 років наразі можуть уже претендувати на робочі місця в українських компаніях – це буде не менше 4% від загального складу працівників”, – сказав Гройсман.

“Тобто люди більше 45 років уже мають переваги щодо працевлаштування, бо ця норма є для роботодавця обов’язковою”, – додав він.

Гройсман зазначив, що це правильний крок, і треба надалі стимулювати створення робочих місць.  

Співкоординаторка Коаліції з протидії дискримінації Марія Ясеновська підтверджує наявність дискримінації за віком щодо людей старше 45 років, але має деякі застереження щодо ініціативи уряду.

“Цікава ініціатива. Коаліція і організації-учасники часто заявляли про дискримінацію за віком у відношенні людей старше 45 років. Так що швидше за все це виправдано – вводити подібні квоти і застосовувати позитивні дії проти дискримінації. Але є кілька моментів, які викликають застереження. Приміром, не в меншій мірі поширена дискримінація молодих фахівців на ринку праці, коли випускники вузів не можуть знайти роботу. Очевидно, що вплив подібних квот на їх ситуацію не прораховувалося”, – зауважує Ясеновська у коментарі Центру інформації про права людини.

Крім того, за її словами, викликає питання саме розмір квоти у 4%.

“Чому саме 4%, як проводилися розрахунки, чи є дослідження економічної виправданості та яка кількість людей старше 45 років працює, не працює, але хоче працювати і який відсоток з них в результаті буде захищений квотою”, – говорить Ясеновська.

Вона також нагадує, що позитивні дії проти дискримінації мають носити тимчасовий характер. І з огляду на це цікаво, що буде фактором, який показуватиме, що квота вже не потрібна і її можна скасовувати.

За словами експертки, є також питання про санкції для роботодавців, які не дотримуються квот. А також існує загроза того, що працюватимуть трудові книжки, а не люди.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter