В Україні створюють фонд, який виплачуватиме компенсації постраждалим від насильства – Мін’юст

Дата: 05 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції України співпраці з Консультативною місією ЄС розробило правовий акт, який визначає порядок створення фонду компенсації жертвам насильницьких злочинів.

Про це йдеться у відеоповідомленні директора департаменту правосуддя та національної безпеки Мін’юсту Олександра Олійника, розміщеному на сторінці відомства у Фейсбук.

За його словами, законопроект розроблений в рамках виконання Національної стратегії у сфері прав людини до 2020 року.

Потерпілі від таких злочинів, як грабіж, розбій, хуліганство, дрібні чи тяжкі побої, часто стикаються із ситуацією, коли кривдник немає коштів або не доведена його вина, або з інших причин він не компенсує збитки, завдані злочином. Це витрати на лікування відновлення свого психоемоційного та психологічного стану, говорить Олійник.

“В європейських країнах давно існує практика, коли держава створює фонд, який наповнюється також і громадянами. А потім особі, який були завдані збитки, відповідно компенсуються її витрати на лікування, на відновлення її фізичного і емоційного стану або, якщо вже летальний випадок, на поховання”, – пояснив Олійник.

Він додав, що проект закону був розроблений і повністю погоджений Консультативною місією ЄС і зараз перебуває на розгляді у Міністерстві закордонних справ.

“Ми сподіваємось, що з часом проект буде внесений на розгляд у парламент”, – підсумував Олійник.

Нагадаємо, 23 листопада 2015 року кабмін затвердив План дій з реалізації Нацстратегії у сфері прав людини до 2020 року.

Підпункт 4 пункту 1 Плану дій передбачає розробку проекту закону “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо механізму фінансового забезпечення компенсації шкоди жертвам злочинів”, який би регламентував створення Державного фонду компенсації шкоди жертвам умисних насильницьких злочинів.

Цей пункт плану дій мав бути виконаний до кінця 2016 року.

Раніше Мін’юст вже подавав законопроект щодо створення фонду на затвердження до МЗС, але МЗС повернуло його через зауваження Міністерства фінансів.

Після цього Мін’юст розробив нову редакцію пакету законів для забезпечення компенсацій жертвам умисних насильницьких злочинів з урахуванням зауважень Консультативної місії ЄС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter