В Україні створять Комісію для пошуку зниклих безвісти під час війни

Дата: 30 Серпня 2018
A+ A- Підписатися
В Україні створять Комісію з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та вестимуть відповідний реєстр. 
 
Про це повідомила Ірина Геращенко, Уповноважена президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях. Передає кореспондент Центру інформації про права людини.  
 
Ірина Геращенко

“У питанні пошуку зниклих безвісти варто усвідомлювати, що час працює проти нас. Зникають свідки, артефакти. Для кожної родини зниклого безвісти дуже важливо мати інформацію про те, що трапилося з їхнім рідним, а для держави важливо прослідкувати долю зниклого і достойно вшанувати пам’ять та підтримати родину. Утім, ще більше від пошуків нас віддаляє деструктивна позиція Росії, яка продовжує стверджувати, що російських військових на Донбасі немає”, – сказала Ірина Геращенко.
 

За даними Міжнародного комітету Червоного Хреста, за час військового конфлікту в Україні зникли безвісти понад 1500 людей. Крім того, близько тисячі тіл людей, які вже поховані або досі перебувають у моргах, неідентифіковані. 
За словами Ірини Геращенко, представники України на переговорах у Мінську використовують список, складений об’єднаним центром Служби безпеки України. У цьому списку наразі 294 людини, яких розшукує Україна, враховуючи цивільних. 
 
За 2017 рік вдалось ідентифікувати 71 людину. Окрім цього, як розповіла депутатка, українська сторона в лютому 2018 року передала Росії тіла двох загиблих, які були ідентифіковані та впізнанні родичами. 
 
Об’єднати державні органи та недержавні організації задля розшуку зниклих безвісти за особливих обставин в Україні має Комісія. Обов’язок щодо її створення покладено на Кабінет Міністрів.
 
Альона Луньова

“Ми вже звернулися до прем’єр-міністра з проханням провести координаційну зустріч із залученням представників Секретаріату Кабінету Міністрів, профільних міністерств, представників Міжнародного комітету Червоного Хреста й громадських організацій для обговорення подальшої співпраці”, – повідомила Альона Луньова, менеджерка з адвокації Центру інформації про права людини.

 
Виконавча директорка “Восток-SOS” Олександра Дворецька вказала на те, що наразі відсутня узгоджена державна статистика стосовно кількості осіб, що зникли безвісти за час військового конфлікту в Україні.
 
“Ініційовані законодавчі зміни, які парламент підтримав у серпні 2018 року, є важливими. Але для ефективного розшуку людей тільки законів недостатньо. Важливим елементом є міжвідомча координація, парламентський контроль і залучення національних та міжнародних організацій”, – сказала вона. 
 
Експертка зазначила, що закон містить низку прогресивних інструментів забезпечення такої міжвідомчої координації, які вже працюють чи працювали в інших країнах (Колумбія, Боснія і Герцеговина, Сербія та інші).
 
Раніше людина вважалася померлою, якщо її не знайшли протягом трьох років. Закон “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти” передбачає пошук людини доти, доки її не знайдуть. До цього моменту він зобов’язує державу забезпечувати непрацездатних членів сім’ї зниклих безвісти соціальною допомогою. Водночас у Кримінальному кодексі з’явиться нова стаття 146-1, за якою притягатимуть до відповідальності підозрюваних у злочині насильницьких зникнень.
 
Геннадій Щербак, керівник громадської організації “Мирний берег”, важливим нововведенням вважає створення та забезпечення діяльності Реєстру осіб, що зникли безвісти за особливих обставин. Він розчарований тим, як українські слідчі працюють у пошуку безвісти зниклих в умовах, коли у них є законодавчі можливості ефективно розслідувати злочини. 
 
Утім, він вважає, що без встановлення адекватної відповідальності посадових осіб за відсутність ефективних розслідувань зникнень, зокрема насильницьких, збір інформації не призведе до позитивного результату навіть за умови створення досконалого механізму відповідно до міжнародних стандартів.
 
Нагадаємо, 30 серпня у світі відзначають Міжнародний день жертв насильницьких зникнень. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter