В Одеській області затримали молдовського опозиціонера: прикордонники звинувачують його у перевезенні боєприпасів

Дата: 27 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

Суд залишив під домашнім арештом молдовського опозиційного активіста Руслана Вербицького, якого за нібито провезення боєприпасів затримали українські прикордонники на пункті пропуску “Паланка” в Одеській області.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав адвокат Станіслав Клименко.

Руслан Вербицький 

Лідер районної організації опозиційної партії Республіки Молдова “Платформа “Гідність і правда” Руслан Вербицький їхав із дружиною на ринок до Одеси.

“Назад планували повернуться того  ж дня, оскільки у неділю в Кишиневі заплановано великий мітинг проти чинної влади. Руслан є одним з активних учасників мітингу, на якому “зав’язано” багато питань організаційного характеру. Пройшовши на подив швидко кордон Молдови, під час в’їзду в Україну близько двох годин співробітники прикордонслужби ретельно обшукували вміст автомобіля”, – написав Клименко.

Після затримання за клопотанням поліції та прокуратури суд мав вирішити питання щодо арешту активіста, але призначив Вербицькому замість утримання під вартою 2 місяці домашнього арешту.

В українських активістів, які слідкують за справою молдовського опозиціонера, виникла низка питань щодо звинувачень поліції та прокуратури.

“Пункт пропуску “Паланка” знаходиться в іншій державі – Республіка Молдова. Затриманий – громадянин іншої держави, Республіки Молдови. Що спонукало українських правоохоронців розслідувати справу, вчинену громадянином іншої країни на території іншої країни, – не зрозуміло. З таким успіхом наша поліція поїде до Кишинева розкривати квартирні крадіжки”, – зауважує Клименко.

Пункт пропуску “Паланка”, де затримали активіста 

Також, за його інформацією, коробку з боєприпасами прикордонники знайшли не в автомобілі активіста, а поза ним.

“Поклали їх туди українські прикордонники, які зафіксували патрони без понятих, відео- і фотофіксації. Уже зараз видно нульову судову перспективу цієї справи. Під великим питанням сама наявність боєприпасів у бампері авто. Тепер уже я і сам сумніваюся в місці їх виявлення”, – написав він.

Також багато фактів вказують на те, що Вербицького переслідують через його політичну активність у Молдові.

“За інсайдерською інформацією, цю “заказуху” готували ще за кілька діб, роздавши наряду прикордонників листочки з номерами конкретного авто. Слідство за шість годин встигло звернутися з клопотанням до суду для призначення балістичної експертизи, розглянути це питання і отримати відповідне рішення, відвезти його за 80 кілометрів до Одеси в експертну установу і вже до вечора отримати позитивний висновок експерта. Хоча в інших справах я завжди чую пояснення слідчих про причини тривалої тяганини у справах у вигляді “справа знаходиться на експертизі, ще 1-2 місяці буде проходити експертиза”, – зауважив Клименко.

На ситуацію із затриманням молдовського активіста вже встиг відреагувати лідер партії “Платформа “Гідність і правда” Андрей Нестаса. На своїй сторінці у Facebook він опублікував відкритий лист до президента України Петра Порошенка.

“Це нечуване свавілля лідера злочинного угруповання Володимира Плахотнюка, який керує всім у нашій країні, сталося на тлі інших численних протизаконних дій нинішнього мафіозного режиму. Для того щоб утриматися при владі, вони готові на все. У тому числі й на використання українських державних установ. Ця безглузда витівка робить смішною всю Україну. Ніхто не зможе раціонально пояснити необхідність ввезення до країни у стані війни, з величезною кількістю зброї 60 патронів з Молдови. Я дуже сподіваюся, що сьогоднішній інцидент на митниці стався без свідомої участі українських правоохоронних органів і ваші спецслужби швидко розберуться в суті цієї провокації наших молдовських колег, деякі з яких виконують злочинні накази”, – написав він.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter