У Луганській області 42 людини застрягли в “сірій зоні” без води, світла, продуктів і ліків – моніторинг

Дата: 13 Січня 2017
A+ A- Підписатися

У так званій “сірій зоні” в Луганській області люди живуть без води, світла, ліків і медичної допомоги, а щоб отримати доступ до продуктів, змушені перетинати заміновану територію під перехресними обстрілами.

 

Про це розповіли учасники моніторингової місії Харківської правозахисної групи, які відвідали лінію розмежування 12 січня.

“Ми стояли в кілометрі від Новоолександрівки, але далі ми пройти не могли через безперервну стрільбу. Військові сказали, що можливі будь-які випадки – випадкова куля, осколки. Зайти ми туди не змогли, але поспілкувалися з людьми, які проходили з села. Нам сказали, що там живуть 42 людини”, – повідомляє член моніторингової місії Юрій Гуков у коментарі Центру інформації про права людини.

За його словами, люди з Новоолександрівки Попаснянського району Луганської області певний час були затиснуті – ні в Попасну, ні в Первомайськ пройти не могли. Зараз питання вирішене. Складено українськими військовими списки людей, які виходять з Новоолександрівки і заходять на українську територію.

“Тепер у них є можливість купити продукти, звернутися за допомогою в лікарню, купити медикаментозні препарати. І в той самий час над головою літають кулі… Я багато бачив, але ситуація в Новоолександрівці мене особливо вразила”, – каже Гуков.

За свідченнями людей, місцева влада не надає допомоги жителям сірої зони.

За словами члена моніторингової місії, місцева влада і сама не хоче нічого вирішувати, і не намагається достукатися, інформувати вищі органи, зокрема військово-цивільну обласну адміністрацію. Місцева влада самоусунулася, відповідаючи: “Так, ми знаємо, що є така проблема, але що ми можемо зробити?”. І це стандартна відповідь.

“Усі, хто міг, уже виїхав звідти. І в Новоолександрівці залишилися в основному пенсіонери, які або не можуть, або не хочуть виїжджати. Але їм, власне, і йти нікуди. З одним із місцевих жителів розмовляю, а він мені відповідає: “А куди? Дітей відправили–  оплачуємо квартиру”. А самі живуть вдома, тому що все дорого: і квартиру оплачувати, і комунальні, і жити… А допомоги від держави, крім 400 грн, більше нема звідки чекати”, – описує ситуацію Гуков.

За його словами, люди в Новоолександрівці опалюють житла дровами, там немає ні світла, ні газу, ні води.

“Як мені сказали, там десь свердловина пробита, і є у когось електростанція. Ось вони її запускають на дві години – заряджають за цей час мобілки, підкачують воду, заливають воду в ємність для всього села. Ось так і живуть”, – додає член моніторингової місії.

Він також зазначив, що при цьому в Новоолександрівку заходять то українські військові, то бойовики. Село на нульовій позиції. Воно розташоване в низині – і українські частини стоять на одній вершині, а незаконні збройні формування стоять на іншій вершині. І хто буде знаходитися внизу, буде піддаватися особливому ризику – там дуже добре все обстрілюється з вершини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter